Klacht ex-arts over meldplicht bij euthanasie

ROTTERDAM, 31 DEC. Een voormalige huisarts uit het Zuidhollandse Dirksland heeft een klacht ingediend bij de Europese Commissie voor de Rechten van de Mens in Straatsburg tegen de meldingsplicht voor artsen bij euthanasiegevallen. De klacht kan grote gevolgen hebben voor de Nederlandse euthanasiewetgeving.

De voormalige arts beëindigde in 1993 het leven van een 63-jarige vrouw uit Dirksland zonder dit aan Justitie te melden. Op de overlijdensakte vulde hij een natuurlijke dood als doodsoorzaak in. Volgens Justitie pleegde hij hiermee valsheid in geschrifte. Mede hiervoor werd hij in mei van dit jaar veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en een boete van 50.000 gulden.

De raadsman van de voormalige huisarts, mr. Ong Sin Hin, heeft in juni de klacht ingediend, maar wilde dit buiten de publiciteit houden. De huisarts acht de meldingsplicht in strijd met het Europees verdrag voor de Rechten van de Mens, waarin het 'nemo tenetur'-beginsel is opgenomen: het principe dat niemand aan zijn eigen veroordeling hoeft mee te werken.

Volgens Ong neemt de Europese commissie de klacht “zeer serieus”. Als de commissie de klacht gegrond verklaart, wordt Nederland gedwongen de wetgeving aan te passen. Voor zowel de staat als de huisarts ligt dan ook een weg open naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Advocaat E.Ph.R. Sutorius, die veel euthanasiezaken behandelt, meent dat het belang van deze zaak doorslaggevend kan worden voor de Nederlandse euthanasiewetgeving. Die mag namelijk niet in strijd zijn met Europese verdragen.

Bij de zaak tegen de voormalige huisarts uit Dirksland, die nu een praktijk heeft in Spanje, is volgens raadsman Ong onduidelijk welke rol het ontduiken van de meldingsplicht bij de veroordeling precies heeft gespeeld. “Vaststaat dat het een rol heeft gespeeld.” De rechtbank rekende de arts ook aan dat hij geen collega had geconsulteerd. Ook het feit dat hij de wens van de vrouw en de familie om haar leven te beëindigen niet op schrift had laten zetten, speelde mee in de veroordeling. De arts verklaarde bij de rechter op verzoek van de familie niet gemeld te hebben, omdat euthanasie in hun gereformeerde omgeving taboe is.

De onwettige euthanasie kwam aan het licht nadat tegen hem een onderzoek was ingesteld naar het geknoei met recepten en onzorgvuldig medisch handelen. Het Medisch Tuchtcollege zette de man in oktober van vorig jaar voor het leven uit zijn beroep.

    • Herman Staal