Karpov is bijna alleen eindwinnaar in Groningen

GRONINGEN, 30 DEC. Anatoli Karpov heeft gisteren het Koop Tjuchem Schaaktoernooi in Groningen al op zijn naam gebracht en waarschijnlijk zal hij alleen bovenaan eindigen. De FIDE-wereldkampioen won in de tiende en voorlaatste ronde met zwart van Loek van Wely.

Karpov heeft nu een punt meer dan Ivan Sokolov, de Nederlandse titelhouder uit Bosnië, en de naar de Verenigde Staten uitgeweken Rus Gata Kamsky en Peter Svidler. Karpov treft, vandaag, alleen de jonge Hongaar Peter Leko nog. Een remise is voldoende voor een ongedeelde toernooizege.

Svidler had ook nog een theoretische kans op de gedeelde eerste plaats, maar die kans werd de tweevoudige Russische kampioen vrijweel ontnomen door de remise tegen Zoltan Almasi. Dat gebeurde zonder te spelen. Het was een cadeautje van Svidler en de toernooi-organisatie voor de Hongaar, die anders niet op tijd thuis kon zijn voor de jaarwisseling.

Van Wely, in de eerste fase de smaakmaker in Groningen, leek de strijd met Karpov aanvankelijk aardig in de hand te hebben. Maar dat was gezichtsbedrog. In het gevorderde middenspel offerde Van Wely een pion om enig initiatief te krijgen. Die wanhoopspoging pakte verkeerd uit. Karpov had weliswaar weinig bedenktijd over, maar bleef de situatie meester. Hij haalde de tijdcontrole en wikkelde onberispelijk af naar winst.

Piket en Sokolov, bijna buren in de omgeving van Leiden, maakten het elkaar in de tiende ronde niet moeilijk. Deling van het punt gaf de Bosniër alle hoop op de fraaie tweede plek, de Nederlander verliet erdoor de hatelijke laatste plaats. Die is nu voor de Fransman Lautier, die opnieuw verloor, nu van Michael Adams. (ANP)