Journalisten krijgen celstraf in Ivoorkust

ABIDJAN, 30 DEC. Een rechtbank in Ivoorkust heeft twee journalisten veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf.

De twee hadden het verlies van het nationale voetbalelftal in de finale van de Afrika Cup tegen Zuid-Afrika, twee weken geleden, geweten aan de de aanwezigheid van de Ivoriaanse president, Bédié, in het stadion. “Bédié was bij de wedstrijd aanwezig en dat brengt altijd ongeluk”, schreven de journalisten in het blad La Voie. “Zijn ster is dodelijk. Hij had thuis moeten blijven.” De rechtbank achtte de twee schuldig aan 'belediging van het staatshoofd' en legde naast de gevangenisstraf ook een boete van 3 miljoen cfa-franken (ongeveer 9.000 gulden) op. Eén van de twee journalisten, Abou Drahamane Sangare, werd in juni in elkaar geslagen door aanhangers van de regering omdat hij de minister van staatsveiligheid in één van zijn artikelen beledigd zou hebben. (AP)