Effectenbeurs van New York eindigt jaar met winst

NEW YORK, 30 DEC. De effectenbeurs van New York heeft de laatste handelsdag van het jaar afgesloten met winst. De Dow Jones-index van de dertig toonaangevende fondsen ging met 21,32 punten omhoog tot 5117,12. De omzet bedroeg 260 miljoen aandelen tegen 289 miljoen op donderdag.

Een groot deel van de behaalde winst kwam kort voor sluiting van de handel tot stand. Over het hele jaar is de beursindex met ongeveer 33 procent gestegen. Wall Street laat de beurzen elders in de wereld daarmee een stuk achter zich.

Er viel vrijdag maar weinig te beleven op de Newyorkse beurs, hetgeen gebruikelijk is in deze tijd van het jaar. De aandelenkoersen schommelden mee met de bewegingen bij de obligaties, waarbij elke impuls een extra effect had in de zeer dunne handel. Net als op donderdag hadden de technologiefondsen een matige dag.

De dollar liet ook maar weinig beweging zien. Aan het einde van de handel in New York zat de koers op 1,6080 gulden na 1,6120 gulden op donderdag. De boeken van de beleggers zijn dicht en het wachten is op resultaat van de begrotingsbesprekingen tussen de Amerikaanse regering en het Congres. De besprekingen gaan door totdat er overeenstemming is, zo heet het.

De effectenbeurs van Londen sloot het jaar af met een record. De FTSE-index van de honderd fondsen eindigde op 3689,3 punten, wat 12,6 punten meer was dan op donderdag. De beursindex is over heel 1995 met ruim 20 procent gestegen, wat de op twee na beste prestatie is sinds de index in 1984 werd ingevoerd. De FTSE-index begon het jaar op 3065,5 punten.