Brits parlementslid zegt steun aan Major op

LONDEN, 30 DEC. Het Britse Conservatieve parlementslid Emma Nicholson heeft gisteren bekendgemaakt de regering van John Major niet meer te steunen en over te stappen naar de Liberaal-Democratische partij.

“Op de een of andere manier is de Conservatieve partij in de jaren negentig de verkeerde kant op gegaan”, aldus Nicholson in een vraaggesprek met de Britse televisie. Nicholson, die in het verleden vice-voorzitter van de Conservatieve partij was, oefende al langer kritiek uit op de regering-Major. Met name de weifelende houding van de Britse premier ten opzichte van de Europese integratie was Nicholson, die bekend staat als zeer pro-Europees, een doorn in het oog.

Door het overstappen van Nicholson is de meerderheid van de regering-Major in het Britse Lagerhuis geslonken tot vijf. In oktober stapte het Conservatieve parlementslid Alan Howarth al over naar Labour. In het begin van het volgende jaar zullen in het Verenigd Koninkrijk twee deelverkiezingen worden gehouden om de zetels van onlangs overleden parlementsleden op te vullen.

bpIn het vraaggesprek zei Nicholson dat de Conservatieve partij de belangen van het Britse volk is gaan veronachtzamen. Ze zei dat ze zich bij de volgende algemene verkiezingen niet meer kandidaat zal stellen voor een zetel in het Lagerhuis. (Reuter)