Zelfkastijding

Het blijft tobben in de automatisering. Bleek het Utrechtse Raet na boekenonderzoek door kandidaatkopers Getronics en Roccade verlieslijdend in plaats van winstgevend, zojuist kwam ook de kleine branchegenoot Multihouse in Gouda met een herziene winstverwachting.

Directeur R. Geers kondigde eerder dit jaar de eerste winst van Multihouse sinds 1991 aan. Vorige week bleek, op de valreep, toch weer een correctie nodig: door 'vertraging in de voortgang van een omvangrijk en meerjarig project' houdt de directie opnieuw rekening met verlies.

Multihouse heeft een reputatie op te houden als het gaat om overspannen winstprognoses, maar na ingrijpende reorganisaties dacht Geers het bedrijf weer op koers te hebben. Nieuwe commissarissen zouden hem met raad en daad terzijde staan. Het enige probleem was de omvang, die in 1994 met 83 miljoen omzet ver onder de “kritische grens” van 100 miljoen bleef. Strategische samenwerking was dat jaar onderzocht, maar zelfstandig opereren bleek de beste kansen op rendementsherstel te bieden. Aldus Geers. Na de eerste helft van 1995 bleek de omzet met 13 procent gedaald.

De onverwacht zorgelijke positie van Raet deed zijn aandeelhouders besluiten akkoord te gaan met de door Roccade en Getronics geboden continuïteit, in ruil voor een aanzienlijk lagere overnameprijs dan de twee aanvankelijk boden. Moet de Multihouse-directie, die “het bedrijfsproces nu echt in de hand” zei te hebben, vasthouden aan zelfstandigheid? Beleggers namen deze week alvast een voorschot op de toekomst: de koers zakte ruim 10 procent.

    • Hans Wammes