Woede bij Lloyds over uitstel van rampenverzekering

DEN HAAG, 29 DEC. De nationale rampenverzekering die volgens minister Zalm van financiën op 1 januari van start zou gaan, laat voorlopig nog even op zich wachten. Het wetsontwerp voor het regelen van de verzekering ligt al een klein half jaar bij de Raad van State ter advisering. Een woordvoerster van het ministerie zei vrijdag geen idee te hebben wanneer het adviescollege zal rapporteren.

Het uitstel heeft geleid tot grote woede bij directeur H. van Ommen van Lugt Sobbe, de Amsterdamse vertegenwoordiger van het Britse verzekeringsconcern Lloyd's. De Lloyd's Catastrofe Risico Polis, die dekking geeft voor soortgelijke rampen als de nationale rampenverzekering, is ruim een jaar geleden op de markt gekomen.

Van Ommen heeft echter gemerkt dat veel mensen die wel belangstelling hebben voor zijn verzekering ervan afzie, omdat de nationale rampenverzekering, waar iedereen verplicht aan mee moet betalen, er aan komt. “Autofabrikanten zouden ook geen auto meer verkopen als het kabinet bekend zou maken dat het van plan is om over 6 maanden goedkope staatsauto's verplicht te stellen”, aldus Van Ommen, die erkent dat hij behoorlijk nijdig is over de hele gang van zaken.

Na de watersnood van afgelopen winter in het rivierengebied, waarbij tienduizenden mensen hun huis moesten verlaten, bereikten de Nederlandse verzekeraars en het ministerie van financiën een akkoord over een nationale rampenverzekering. Het akkoord houdt in dat op de premie van iedere inboedel- en opstalverzekering een opslag van 12,50 gulden wordt gelegd. Deze is bedoeld voor het reservefonds waaruit uitkeringen in geval van rampen gedaan kunnen worden.

Voorlopig zal het nog wel even duren voor het zover is. Als de Raad van State geadviseerd heeft moet het wetsvoorstel nog door de Tweede en Eerste Kamer behandeld worden.

Over de rampenverzekering is al jaren gepraat. De Nederlandse verzekeraars wilden er niet aan wegens het risico van enorme schadebedragen in geval van een ramp. Pas na de omvangrijke watersnood van afgelopen winter kwamen verzekeraars en het kabinet vrij snel tot elkaar. (ANP)