Vuurwerksoep

Ik ken iemand die zegt dat je van alles soep kunt maken.

Hij heeft altijd honger. Komt hij op bezoek en hij ziet in de keuken een zakje bonen liggen en een paar kippepootjes en een struik peterselie, dan kun je er zeker van zijn dat hij zegt: 'Je hebt er vast geen bezwaar tegen dat ik een beetje soep maak?'

Zelf kun je dan maar het beste ergens anders een mooi boek gaan lezen. Alice in Wonderland bijvoorbeeld.

Na een half uur komt hij terug met twee dampende kommen heerlijke soep. 'Gek hè?', zegt hij dan weer, 'van alles kun je soep maken!'

'Beautiful soup!' zingt hij. Want hij heeft Alice in Wonderland ook gelezen.

Er is nog een manier om van alles soep te maken. Stel dat er spaghetti is overgebleven. Die doe je, met saus en al, in de keukenmachine. Draaien en opwarmen: soep is het resultaat. Met alles kan het, als er maar geen botten, graten of andere vaste dingen in zitten. Mocht er nog iets over zijn van het kerstdiner, dan moet je het daar maar eens mee proberen.

Grote kans dat alles op is en er alleen maar een schaal met oliebollen staat. Nog geen tijd gehad om oud te worden. Hardstikke vers zijn ze. Maar wat geeft dat? Van verse oliebollen kun je ook soep maken. In de machine. Paar glazen cola of sinas erbij en draaien: koude verse oliebollensoep waar je bijstaat. Met flink veel peper erdoor krijg je vuurwerksoep!

    • Philip Mechanicus