Volgens VN worden miljoenen bedreigd; Strikte rantsoenering in N-Korea om hongersnood

ROME, 29 DEC. Noord-Korea heeft een strikte voedselrantsoenering ingesteld om een verergerende hongersnood het hoofd te bieden, aldus een rapport van twee VN-organisaties.

Volgens de Voedsel- en Landbouw Organisatie (FAO) en het Wereld Voedsel Programma (WFP) worden miljoenen Noordkoreanen deze winter met voedseltekorten bedreigd.

Als gevolg van overstromingen werden de afgelopen zomer te velde staande gewassen en graanvoorraden vernietigd, wat het land in totaal bijna de helft van de jaarlijkse graanproduktie van ruim 4 miljoen ton kostte. Het communistische land had al te kampen met problemen door het afsnijden van de hulp uit het voormalige Sovjet-blok. Zuidkoreaanse experts menen overigens dat de voedselproblemen in het noorden chronisch zijn, omdat het structureel onvoldoende voedsel voor zijn bevolking produceert.

Het rapport van de FAO en het WFP is het resultaat van een reis van een week, half december, door Noord-Korea van een groep VN-waarnemers. Dezen constateerden dat 2,1 miljoen kinderen, 500.000 zwangere of zogende moeders en boeren die buiten het rantsoeneringssysteem vallen, de meest bedreigde groepen vormen. “Veel slachtoffers van de verwoestende overstromingen van de afgelopen zomer zijn al verzwakt en ernstig ondervoed, en zij moeten nu de bitter koude winter het hoofd bieden zonder voldoende voedsel.” VN-functionarissen die het land na de overstromingen bezochten, schatten dat ongeveer 500.000 mensen daardoor dakloos waren geworden.

Volgens FAO en WFP is ten minste 6 miljoen ton graan nodig om de 21 miljoen Noordkoreanen te voeden. De oogst van 1996 zal volgens voorspellingen niet meer dan 4,8 miljoen ton belopen.

Uit het buitenland is tot dusverre weinig reactie gekomen op verzoeken van het WFP om geld: van de gevraagde 8,8 miljoen dollar is 500.000 binnen. Het WFP heeft aangekondigd zijn bureau in Noord-Korea half januari te sluiten, tenzij snel veel geld binnenkomt.

De Zuidkoreaanse regering op haar beurt heeft hervatting van haar rijsthulp aan de noordelijke rivaal uitgesloten tot Pyongyang zijn houding jegens Seoul wijzigt. Afgelopen zomer leverde het zuiden voor het eerst sinds de Koreaanse oorlog het noorden hulp - 150.000 ton rijst. Maar de Zuidkoreaanse regering zette het hulpprogramma stop toen Noord-Korea weigerde de gevangen bemanning van een Zuidkoreaans vissersschip vrij te laten. De bemanning is deze week uiteindelijk in vrijheid gesteld, maar Seoul eist verdere gebaren van goede wil. Het Zuidkoreaanse Rode Kruis heeft echter aangekondigd volgende maand een lading noodhulp te sturen. (Reuter, AP)