Tweede directeur weg bij Smit Trafo

ROTERDAM, 29 DEC. Na algemeen directeur G. van der Vos stapt ook financieel directeur P.W. Wijnen op bij Smit Transformatoren. De raad van commissarissen heeft weliswaar verzocht of Van Wijnen in afwachting van zijn opvolger wil aanblijven tot 1 april, maar daarna valt het doek voor Van Wijnen die niet bereikbaar was voor commentaar.

Evenals algemeen directeur Van der Vos was Van Wijnen afgelopen zomer betrokken bij de beursintroductie van Smit Transformatoren die in een schandaal ontaardde. De emissiekoers van Smit bedroeg 45 gulden. Maar na tegenvallende verliezen in de aanloopkosten van de nieuwe vestiging in de VS en veranderde grondslagen waarop de winst bij het bedrijf werd berekend duikelde de koers,dramatisch. Gisteren sloot Smit het jaar af op 22,90 gulden.

ABN Amro had in de prospectus over de emissie niets over de op handen zijnde tegenvallers verteld. De bank heeft gedupeerde beleggers daarop een schadeloosstelling aangeboden met als keus 45 gulden per aandeel contant terug of het recht via een put-optie na drie jaar hun stukken te verkopen tegen maximaal 45 gulden plus een premie van 3 gulden. Aandeelhouders die na de introductie hun stukken met verlies verkochten, kregen het verschil tussen aan- en verkoopprijs van de bank terugbetaald. Beleggers die hadden gekozen voor contante schadeloosstelling kregen hun geld belastingvrij terug. Zij die de put-optie prefereerden moeten de premie van 3 gulden als rente opgeven voor de inkomstenbelasting.

De beursperikelen kostten de kop van directeur G. van der Vos hoewel het officieel heette dat hij “om persoonlijke redenen” het bedrijf had verlaten. Van der Vos en zijn mede-bestuursleden kwamen tevens in opspraak toen de beurs een onderzoek in stelde naar eventueel misbruik van voorkennis bij handel in aandelen Smit Trafo. Volgens Wijnen betrof de aanvraag van de beurs niet meer dan een standaardprocedure. “Mij is verteld dat er vooralsnog geen enkel bewijs is dat de wet echt is overtreden. Ik kan dat zelf beamen. Ik fungeer namelijk als contactpersoon. Met andere woorden: alle transacties moeten aan mij worden gemeld.”

Woordvoerder De Ranitz van de effectenbeurs bevestigde vanochtend dat de beurs in het onderzoek tegen de Smit Trafo-top geen aanleiding heeft gezien de zaak over te dragen aan justitie.