Slimmer geheugen

Addo Stuur: Windows 95 voor kinderen, deel 1. Uitg. Bruna Informatica. Prijs ƒ 39,90

Van de zomer was er een hoop drukte over: Windows 95. Dat is een super-computerprogramma waardoor je computer een bruikbaar apparaat wordt. Eten doe je met mes en vork, in je computer werk je met een besturingssysteem zoals Windows 95. Het is dus een gereedschap waarmee het werken met een computer beter gaat. Zonder zo'n besturingssysteem weet een computer niet eens hoe hij een programma moet starten, of wat hij met z'n eigen geheugen aan moet.

Als je een computer aanzet, zoekt hij onmiddellijk naar het besturingssysteem. Dat kan hij gelukkig zelf. Er zijn er verschillende, zoals MS-DOS, een oud systeem dat niet goed met plaatjes overweg kan, Windows, en het nieuwe Windows 95. Bij Windows start je een programma door met de muis op een plaatje te klikken. Dat kon met MS-DOS bijvoorbeeld niet. Windows 95 is een verbetering van Windows. Met Windows 95 heb je minder kans dat je computer 'vastloopt', en het geheugen van de computer wordt slimmer gebruikt. Daardoor kom je niet zo gauw geheugen te kort. Ook is het de bedoeling dat alles nog makkelijker werkt zodat je er bijna vanzelf mee leert omgaan. In Windows 95 zit zelfs een handleiding die je met één klik op het scherm kunt krijgen en waar heel goede tips in staan. Maar wel geschreven voor volwassenen natuurlijk.

Voor kinderen heb je sinds kort Windows 95 voor kinderen (deel 1). Schrijver Addo Stuur heeft al meer computerboeken voor kinderen geschreven, onder andere Windows voor kinderen. Stuur neemt je in Windows 95 voor kinderen bij de hand en leert je van alles, van de simpelste dingen (wat je met een muis doet bijvoorbeeld) tot het zelf maken van een aangeklede tekst, met eigengemaakte tekeningen erin, verschillende lettertypes, en koppen als in een krant. Er zijn veel duidelijke tekeningen, zodat je steeds precies weet wat je moet doen en wat je op het scherm moet verwachten. Ook Windows-extra's zoals de rekenmachine en het spel Patience worden uitgelegd. Je krijgt er een diskette met plaatjes bij.

Windows 95 voor kinderen lijkt erg op Windows voor kinderen. De verschillen tussen Windows en Windows 95 zitten vooral in de manier waarop je bij die programma's komt en zo belangrijk zijn die verschillen ook weer niet. Schrijf- en tekenprogramma's lijken erg op elkaar; en rekenmachines en Patience zijn overal hetzelfde. Toch is Stuur niet expres lui geweest, want hij heeft nieuwe teken- en schrijfvoorbeelden bedacht terwijl hij makkelijk die uit het vorige boek had kunnen gebruiken. Denk niet dat je alles over Windows 95 in dit boek vindt want het gaat vooral over schrijven en tekenen. Moeilijker dingen, zoals hoe je bestanden opslaat, wist en verplaatst, komen in deel 2 dat binnenkort verschijnt aan bod.

Als je nog bijna niets weet van Windows en je krijgt met Windows 95 te maken, dan heb je wat aan dit boek. Ik wil wedden dat je vroeg of laat met Windows 95 te maken krijgt. Ik weet alleen niet of je dan nog kind bent.

    • Herbert Blankesteijn