Schaapherders huren adviesbureau in

EXLOO, 29 DEC. De toekomst van de Drentse schaapskudden ziet er economisch gezien somber uit. De kosten lopen op, de inkomsten gaan omlaag. Maar ook het Drentse schaap gaat mee in de vaart der volkeren: er is overwijld een extern adviesbureau ingehuurd om een “marketingplan” uit te denken.

Dat heeft de Stichting tot behoud van de Drentse schaapskudden bekendgemaakt. Er zijn vijf kudden bij de Stichting aangesloten, namelijk die in Balloërveld, Holtinge, Exloo, Ruinen en Westerbork. “Gebeurt er niets, dan zullen er over een aantal jaren geen schapen meer op de Drentse hei te zien zijn”', aldus een woordvoerder van de stichting. “Dat mag niet gebeuren omdat deze heideschapen het Drentse toeristische imago voor een belangrijk deel bepalen. Verder spelen ze een rol bij natuuronderhoud en is er sprake van een cultuurhistorisch belang.”

Het Asser bureau Impros gaat het marketingplan opstellen. De Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij betaalt de kosten, aldus de Stichting tot behoud van Drentse schaapskudden. Het plan moet voorzien in een communicatieplan en een fondsenwervingsplan. (ANP)