Parijs herdenkt 100 jaar film met reusachtig scherm

PARIJS, 29 DEC. Gisteren was dan de echte gedenkdag: precies honderd jaar geleden vond in een zaaltje achter het Parijse Grand Café de eerste filmvoorstelling plaats met behulp van de 'cinematograaf' van de gebroeders Lumière.

Ter gelegenheid daarvan was gisteren op het Place du Trocadero in de Franse hoofdstad een opblaasbaar, dertig meter hoog scherm opgesteld, waarop tot maandag as. een 57-tal één minuten durende films van de gebroeders worden vertoond. Ook te zien is de film Lumière et Compagnie, waarvoor veertig hedendaagse regisseurs elk een 52 sekonden durende hommage aan deze pionniers van de film hebben vervaardigd, onder gebruikmaking van een oude camera van de Lumières, op oude film, zonder montage en natuurlijk ook zonder geluid. Aan het projekt hebben oa. James Ivory, Theo Angelopoulos, John Boorman, Claude Lelouch en Zhang Yimou meegewerkt. De Lumières hadden, op deze zelfde plaats, iets dergelijks willen doen voor de wereldtentoonstelling van 1900, maar de toenmalige technologie stond zo'n reusachtige projektie niet toe.

De massale belangstelling voor het evenement gisteravond stond in schril contrast met die eerste voorstelling op 28 december 1895, die door slechts 33 belangstellenden werd bijgewoond. (Foto AP)