Omstreden homo overlijdt in België

BRUSSEL, 29 DEC. In een ziekenhuis in het Belgische Geel is John Stamford (55) overleden, bekend als uitgever en hoofdredacteur van de Spartacus International Gay Guide, een reisgids voor homoseksuelen. Stamford, van Britse afkomst, werd door mensenrechtenorganisaties beschuldigd van betrokkenheid bij een pedofielennetwerk, maar harde bewijzen werden daarvoor nooit geleverd.

Afgelopen voorjaar nog verklaarde een rechtbank in Turnhout zich onbevoegd in een proces tegen hem wegens het verspreiden van publikaties met pedofiele inslag. Daarmee zou hij aanzetten tot seksuele uitbuiting van kinderen. Volgens de rechter in Turnhout ging het hierbij om een persmisdrijf, waarover alleen het Hof van Assisen zich kan uitspreken.

Vier niet-gouvernementele mensenrechtenorganisaties, waaronder Terre des Hommes, wilden Stamford veroordeeld zien wegens uitbuiting van kinderen in vooral Thailand en de Filippijnen. Zij hadden zich daarom burgerlijke partij gesteld in de zaak. In 1988 werd Stamford in Nederland vrijgesproken in een proces naar aanleiding van zijn activiteiten als uitgever. Drie jaar later gebeurde hetzelfde in Duitsland.