'Moord IRA op drugsdealer bedreigt vrede in N-Ierland'

BELFAST, 29 DEC. Het Ierse Republikeinse Leger (IRA) brengt het vredesproces in Noord-Ierland in gevaar. Dat heeft woordvoerder Joe Hendron van de Noordierse sociaal-democratische partij gisteren gezegd. Eerder die dag werd in een katholieke wijk van Belfast een drugsdealer doodgeschoten. De aanslag is opgeëist door de onbekende groep Directe Actie tegen Drugs. Politie en politici van verschillende partijen in Noord-Ierland vermoeden dat deze groep deel uitmaakt van de IRA.

Volgens de politie past de aanslag van gisteren in “het patroon van activiteiten van de IRA sinds de wapenstilstand” die vorig jaar door het verboden 'bevrijdingsleger' werd afgekondigd. De IRA is, zo zegt Hendron, de afgelopen maanden vaker opgetreden tegen wat het noemt 'anti-sociaal gedrag' in katholieke wijken waar de protestantse politiemacht weinig invloed heeft, maar waar de IRA zijn invloed niet wil verliezen aan 'derden'. De afgelopen maand vielen bij eerdere aanslagen al drie doden.

De Britse regering heeft, in een reactie, laten weten dat het recente geweld de noodzaak tot ontwapening van de IRA aantoont. De IRA heeft tot op heden geweigerd in te gaan op deze eis en heeft gesteld dat de Britse regering het Noordierse Sinn Fein (de politieke vleugel van het verboden Noordierse 'bevrijdingsleger') moet betrekken bij het vredesoverleg.

Een internationale commissie onder leiding van de voormalige Amerikaanse senator George Mitchell buigt zich momenteel over voorstellen om tot ontwapening te komen. Half januari brengt de commissie advies uit. Dit advies moet het Noordierse vredesproces, dat al geruime tijd in een impasse verkeert, nieuwe impulsen geven. Op woensdag waarschuwde Sinn Fein dat een opleving van het gewapende conflict in Noord-Ierland onvermijdelijk zou zijn als de Britse regering zou vasthouden aan haar eis van ontwapening van de IRA. (AP, Reuter)