Kohl: alle seinen groen voor herstel economie

ROTTERDAM, 29 DEC. Alle seinen staan op groen voor herstel van de Duitse economie in 1996. De belangrijkste uitdaging voor Duitsland blijft echter een vermindering van het leger werklozen. Het kabinet-Kohl zal in januari een beslissing nemen over een pakket maatregelen om de werkloosheid te bestrijden.

Dat schrijft kanselier Helmut Kohl in een artikel voor de Duitse zakenkrant Handelsblatt van vandaag. “Een doorbraak in de werkloosheid is nog niet bereikt, stelt Kohl. “Dat blijft de belangrijkste binnenlandse uitdaging voor 1996.”

Behalve de kanselier leveren diverse Duitse politici en ondernemers een bijdrage aan de vooruitblik van het Handelsblatt naar 1996. Volgens Siemens-topman Heinrich von Pierer zal het scheppen van nieuwe arbeidsplaatsen voor het komend jaar slechts in beperkte mate mogelijk zijn. Oskar Lafontaine, de nieuwe voorzitter van oppositiepartij SPD, bepleit een verlaging van de loonkosten en flexibeler werktijden.

Het aantal werklozen in Duitsland is in de afgelopen vier maanden gestegen tot ruim 3,7 miljoen. Voor seizoensinvloeden gecorrigeerd komt dit overeen met 9,7 procent van de beroepsbevolking.

Volgens bestuursvoorzitter Jurgen Schrempp van lucht- en ruimtevaartconcern Dasa heeft de opwaardering van de Duitse mark belangrijk bijgedragen aan de verminderde afzetmogelijkheden voor de Duitse industrie en de stagnering van de economische groei. Kohl signaleert in zijn bijdrage een toenemende internationale concurrentie voor investeringen en banen: “Het is niet zo dat het slechter gaat met Duitsland, maar we moeten erkennen dat anderen dichterbij komen, sommigen erg snel. We krijgen met steeds meer concurrenten te maken.”

De rente en inflatie zijn laag, de vooruitzichten voor de export zijn goed en belastingverlaging zullen de consumentenbestedingen in 1996 doen toenemen, meent Kohl. Alle maatschappelijke groeperingen moeten samenwerken om de omstandigheden te verbeteren voor investeringen, groei en nieuwe banen.

SPD-voorzitter Lafontaine voegt aan het betoog van Kohl toe dat “nieuwe technologieën, innovatieve produkten en een efficiënt produktieproces de sleutel voor de toekomst” van Duitsland zijn.

Voorzitter Klaus Murmann van de Duitse werkgeversbond BDA roept in zijn bijdrage op tot ingrijpende sociale en economische hervormingen. “Loonkosten en het overheidstekort moeten worden teruggebracht”, schrijft hij. “In de sociale en industriële dienstverlening moeten nieuwe banen worden gecreëerd.” Ook Hans Tietmeyer, president van de Bundesbank, de Duitse centrale bank, acht voor 1996 loonmatiging en lagere overheidstekorten noodzakelijk.