'Ik ben voor de gek gehouden'

Vanuit zijn auto liet bondscoach Joop Alberda half juli weten dat hij 298-voudig international Rob Grabert niet meer zou uitnodigen voor de nationale volleybalselectie. “Ik vind dat jouw tijd is gekomen, zei hij tegen me.” Grabert, die zich in Sicilië bevond, ervoer het als een klap in zijn gezicht. “Ik stond op het punt om naar Nederland te vertrekken om me daar bij de ploeg te melden. Drie dagen later zou de training beginnen.”

Grabert had er zijn huwelijksreis voor ingekort. Achteraf gezien was dat niet nodig geweest. Hij wist niet wat hij hoorde. Wat zeg je me nou, man! Later belde Alberda hem nog een keer van huis terug. De coach legde uit dat hij met de jonge spelers, die hij bij de selectie had gehaald, wilde doorgaan. “Maar die jongens werden nooit ingezet.”

Hij had twee maanden eerder Alberda nog geholpen door vier wedstrijden voor de World League mee te spelen tegen Griekenland en Bulgarije. “Dat ging heel behoorlijk.” Grabert ging er derhalve van uit dat hij zich bij het begin van de voorbereidingen op het EK weer zou moeten melden. Alberda had hem niets anders verteld. Grabert trouwde met zijn Italiaanse vriendin en hield intussen ook zijn conditie op peil. “Ik heb het idee dat ik de hele zomer voor de gek ben gehouden.”

Grabert geeft toe dat hij, terug in Nederland na vier zware Italiaanse jaren, bij Rentokil ZVH een zeer matig seizoen had gedraaid. “Maar er waren wel meer internationals die slecht speelden.” Nu draait hij naar zijn zeggen weer naar behoren. “Ik ben echt in vorm, voel me sterk.” Daarom hoopt hij toch nog steeds op een uitnodiging van Alberda. Hoewel hij ook weet dat de kans klein is. “Het zou een roemloos einde zijn”, realiseert Grabert zich als Alberda zich niet meer bij hem zou melden.

Hij is bereid om alles aan de kant te zetten voor de Olympische Spelen van Atlanta. Drieëneenhalf jaar geleden miste hij het toernooi in Barcelona. Als enige international uit Italië werd hij toen niet uitgenodigd door Arie Selinger. Hij weet nog steeds niet waarom. “Het waren ongetwijfeld politieke redenen.” Grabert werd door Selinger als een lastig persoon ervaren. Pas onder Alberda vierde de passer van wereldklasse zijn rentree in Oranje.

Dezelfde Alberda lijkt nu te hebben besloten dat zijn internationale loopbaan voorbij is. Was het niet gewoon zijn tijd? “Ik ben echt niet naïef”, zegt de 31-jarige Grabert. “Als ik Bas van de Goor of Guido Görtzen bezig zie, weet ik dat ik daar niet aan kan tippen. Maar met jongens als Van Es en Nummerdor durf ik me best te meten. Laten ze me maar op een sportieve wijze uit de zaal jassen.”