Elfstedentocht is nog ver weg

LEEUWARDEN, 29 DEC. Het ijs van de route voor de Elfstedentocht is nog lang niet sterk genoeg voor een tocht met tienduizenden deelnemers. Hoewel het streng vriest, ziet de nieuwe voorzitter van de vereniging De Friesche Elf Steden, Henk Kroes, nog geen aanleiding de rayonhoofden bijeen te roepen. Hij heeft wel contact gehad met ijsmeester Piet Venema. “Hij zei mij dat er op het traject Bartlehiem-Dokkum heel weinig ijs ligt”, vertelde Kroes gisteravond. “In het noorden van Friesland vriest het veel minder dan in de rest van onze provincie. Op de grote meren ligt wel veel ijs. Door de dooiperiode van vorige week is het ijs in de kanalen door stroming veel dunner geworden. Op dit moment blijft het koffiedik kijken met de elfstedentocht.” Vooral onder de bruggen op de route ligt er nauwelijks ijs.