Effectenbeurs sluit '95 in stijl af: met record

AMSTERDAM, 29 DEC. De Amsterdamse effectenbeurs heeft het jaar gisteren in stijl afgesloten. Na een korte eindsprint kwam de AEX-index uit op 485,35 punten, een nieuw koersrecord aller tijden. De index voor de belangrijkste beursfondsen begon het jaar op 414,74 punten, zodat over geheel 1995 een winst van 16 procent resulteert.

Het Damrak begon het jaar positief, maar de sterk dalende dollar riep de stijgende trend van de aandelenkoersen tegen het einde van het eerste kwartaal een halt toe. Op 24 maart bereikte de AEX-index op 385,24 punten, het dieptepunt van dit jaar.

Vanaf dat moment volgde een gestage opmars, die ruim negen maanden later resulteert in een winst van ruim honderd punten voor de graadmeter van de beursstemming waarin de meest verhandelde aandelen zijn opgenomen. De dalende kapitaalmarktrente en dollar waren daarvoor de belangrijkste verklaringen. De kapitaalmarkt- of lange rente, het rendement op tienjaars staatsobligaties, daalde in de loop van dit jaar met ruim 1,5 procent tot iets boven de zes procent. Ook het beperkte herstel van de dollar, tot 1,60 gulden, heeft aan de opmars van de AEX bijgedragen.

Niet alleen de koersen, maar ook de omzetten op de Amsterdamse beurs bewogen zich in 1995 op nieuwe hoogten. Al in oktober van dit jaar ging het Damrak het oude omzetrecord voorbij.

Het aandeel Crédit Lyonnais Bank Nederland was met een koersstijging van ruim 78 procent het meest succesvolle beursfonds van 1995. De bank, sinds vorige week vrijdag officieel in Belgische handen, wordt op enige afstand gevolgd door Aegon, Randstad, Heijmans, Nutricia, Sligro en Content Beheer, aandelen die 1995 afsloten met een winst van meer dan 50 procent.