December was zeer koud in een uitzonderlijk warm 1995

ROTTERDAM, 29 DEC. De afgelopen maand december was uitzonderlijk koud. De laatste maand van 1995 komt op een gedeelde vierde plaats op de 'eeuwranglijst'. Het jaar 1995 daarentegen was “uitzonderlijk warm” en komt eveneens op de gedeelde vierde plaats met 1992, aldus de weerkundigen van Meteo Consult in Wageningen.

Het jaargemiddelde van 1995 was ongeveer 10,5 graden Celsius. Koploper blijft 1990 toen het gemiddeld 10,9 graden was. Door het warme weer van juli en augustus groeide de zomer van 1995 uit tot de op twee na warmste van deze eeuw. De hoogste temperatuur werd op 21 juli gemeten in het Limburgse Arcen: 35,9 graden. De laagste temperatuur werd afgelopen nacht gemeten, in Soesterberg: min 15,5 graden. Ook wat betreft zonuren en neerslag was 1995 een opmerkelijk jaar: respectievelijk een vierde plaats (1.810 uren tegen gewoonlijk 1.477) en “uitzonderlijk droog” (740 millimeter tegen gewoonlijk 792).

Waar de gemiddelde temperatuur in december normaal niet onder de 3,2 graden Celsius komt, verwacht Meteo Consult dat de gemiddelde temperatuur ditmaal uitkomt op 1 graad onder nul.

Meteo Consult kwam tot negen ijsdagen, waarop de vorst een geheel etmaal aanhoudt. December kende goed schaatsweer: de zon scheen veel en de neerslag viel mee. In De Bilt telden de weerkundigen 60 uren zonneschijn, 17 uren meer dan gewoonlijk. Ook viel er minder neerslag: gemiddeld 35 millimeter tegen gewoonlijk 78 millimeter. De weerkundigen telden negen dagen met sneeuw, terwijl het normaal slechts eens per maand sneeuwt. Alleen in 1933 was de decembermaand kouder, toen was de gemiddelde temperatuur -2,1 graden.