China verlaagt invoertarieven

China gaat zijn importheffingen drastisch verlagen. Het gemiddelde invoertarief gaat met ingang van april volgend jaar met 35 procent naar beneden. Dat is meer dan de vermindering van 30 procent, die de Chinese president Jiang Zemin vorige maand had aangekondigd.

Niet bekend

Waarnemers stellen dat de vorming van deze lijst heel wat voeten in de aarde heeft gehad. Chinese exporteurs juichen de verlaging van de importheffingen toe, omdat ze door lagere invoerprijzen van grondstoffen en halffabrikaten hun eindprodukten goedkoper kunnen maken, maar veel staatsbedrijven zijn minder gelukkig omdat zij vrezen voor toenemende concurrentie, aldus een diplomaat.

De aangekondigde verlaging van de importheffingen betekent een flinke stap op weg naar het lidmaatschap van de Wereldhandelsorganisatie die de Volksrepubliek al geruime tijd nastreeft.