Bommenleggers in Nevada in staat van beschuldiging

RENO, 29 DEC. De Amerikaanse justitie heeft gisteren twee mannen in staat van beschuldiging gesteld voor hun poging, vorige week, om in de Amerikaanse stad Reno (Nevada) een bomaanslag te plegen. De twee zouden een federaal overheidsgebouw hebben willen opblazen. De bom was op het parkeerterrein voor een gebouw van de belastingdienst IRS geplaatst. De opzet van de aanslag vertoonde grote gelijkenis met de bomaanslag in Oklahoma op een federaal gebouw in Oklahoma-City waarbij in april 169 doden vielen.

De aanslag mislukte omdat het lont doofde voordat de bom tot ontploffing kon komen. De bom, een met explosieven gevulde plastic tank van ruim honderd liter, werd op 18 december aangetroffen op de parkeerplaats. Volgens deskundigen zouden in de directe omgeving dodelijke slachtoffers zijn gevallen. De bom in Reno zou gemaakt zijn van hetzelfde materiaal als die van Oklahoma. Functionarissen van de federale recherchedienst FBI wilden dit niet bevestigen. Gedurende de afgelopen twee jaar zijn in de staat Nevada drie eerdere bomaanslagen gepleegd op gebouwen van de federale overheid. Daarbij raakte niemand gewond. (AFP, AP)