Barings-directeuren in Singapore ondervraagd over rol bij ondergang

SINGAPORE, 29 DEC. Zes directeuren van Barings die betrokken waren bij de ondergang van de Britse bank begin dit jaar, moeten zich binnenkort in Singapore verantwoorden voor hun daden.

Een rechtbank in Singapore heeft gisteren toestemming gegeven aan de autoriteiten die zich bezig houden met de liquidatie van Barings Futures Singapore (BFS) om de zes directeuren te ondervragen. BFS is het onderdeel van de Britse bank dat door toedoen van mislukte miljoenenspeculaties van handelaar Nick Leeson de val van Barings inleidde. Onder de zes directeuren bevinden zich Peter Norris, die vanuit het hoofdkantoor in Londen verantwoordelijk was voor BFS, Simon Jones, de voormalig financieel-directeur in Singapore, en James Bax, Barings regio-directeur Azië-Pacific.

Medewerkers van de Singaporese vestiging van de accountantsfirma Price Waterhouse zullen zich bezig houden met de ondervraging. Doel daarvan is allereerst te achterhalen waar de verloren bezittingen van de bank zijn gebleven. Pas in een tweede fase komt hun betrokkenheid en schuld bij de ondergang van Barings ter sprake, zei een woordvoerder van Price Waterhouse vandaag.

Leeson verloor begin dit jaar ongeveer twee miljard gulden voor Barings en werd begin deze maand in Singapore veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes en een half jaar omdat hij zich schuldig heeft gemaakt aan fraude en bedrog. Leeson moet voor morgenmiddag beslissen of hij tegen de straf in beroep wil gaan.

In een Singaporees onderzoeksrapport naar de ondergang van Barings eerder dit jaar werd geconcludeerd dat de schuld voor het debâcle niet alleen bij Leeson lag maar ook bij een aantal van zijn bazen. Tijdens het proces tegen Leeson is meermalen gesuggereerd dat de Brit in ruil voor een lagere straf bewijzen zou overleggen waaruit zou blijken dat hij inderdaad niet als enige schuld heeft aan de ondergang van de Britse bank.

    • Max Christern