Bankpresident in Taiwan afgezet

TAIPEI, 29 DEC. De president van de Tawainese centrale bank, Sheu Yuan-dong, is afgezet vanwege vermeende betrokkenheid bij een financieel schandaal. Dit heeft een woordvoeder van de control Yaun, Taiwans hoogste toezichthoudend orgaan, vandaag bekend gemaakt.

De reden voor zijn ontslag is een schandaal van 10 miljard Taiwan-dollar (580 miljoen gulden) met International Bills Finance (IBF) in augustus, waardoor de beurskoersen kelderden. Daarbij werd kritiek geleverd op de controle van financiële transacties. Shue is het eerste lid van het kabinet dat door de controle-orgaan wordt afgezet. Het voorstel tot de zogenoemde impeachment werd met grote meerderheid (acht voor, twee tegen) genomen.

Shue was de voorzitter van de Bank of Taiwan (BOT) voordat hij werd benoemd tot president van de centrale bank in maart van dit jaar. Een handelaar van de IBF zorgde ervoor dat klanten illegaal geld konden lenen van de BOT. Leden van de controle dienst zeggen nu dat Shue faalde in de controle op de transacties van de Bank of Taiwan. “Toen hij nog bij de BOT zat, schatte hij het personeel verkeerd in en faalde in het toezicht op de kredietverlening. Hij moet de verantwoordelijkheid daar nu voor nemen”, verklaarde ombudsman Tsai Chung-chuan voor de staatsradio.

Een onderzoek naar het schandaal laat nog steeds op zich wachten. Eerder verklaarde het toezichthoudend orgaan een impeachment tegen Sheu te starten. Op dit moment is hij nog steeds voorzitter van de bank, een kabinetsfunctie in Taiwan. In augustus verklaarde Shue af te treden als hij verantwoordelijk gesteld zou worden. (Reuter)