Allemaal jarig

Billie de poes was op 7 augustus jarig, toen werd hij elf. Juul de hond is op 3 oktober tien geworden. Zwartsnoet het konijn viert op 3 april haar verjaardag, dan wordt ze twee, en onze eenden zijn deze zomer op 3 juni uit hun ei gekropen, die zijn dus nog niet eens 1 jaar oud. Gabbertje en Iris, Max en Happy, Largo en Wolfje zijn allemaal op 1 januari jarig, dan worden ze acht en zes, twee en zeven, drie en achttien jaar oud. Deze zes zijn allemaal paard en op Nieuwjaarsdag jarig. Net als al hun stalgenoten. Dat is geen toeval en ook geen geluk.

Alle paarden en pony's worden aanstaande maandag een jaar ouder, of ze nu aan het begin van het jaar geboren zijn of helemaal in de staart van het jaar. En dat is niet omdat de paarden dat zelf willen - je moet er toch niet aan denken om met je hele klas of met al je broers en zussen tegelijk jarig te zijn - maar omdat fokkers, handelaren en paardeneigenaren dat zo hebben afgesproken. Een jaar is voor hen eenvoudiger te onthouden dan een datum, schrijft makkelijker bij in het stamboek en neemt minder plaats in een verkoopadvertentie in. Saai dus voor de paarden. Want als iedereen jarig is, is er in feite niemand jarig. Daarom is 1 januari op haast geen enkele stal een dag van worteltaarten, hooibergen en suikerbeesten.

Met het geboortejaar van paarden is nog iets raars aan de hand, iets wat ik de 'Lettertruc' noem. Deze truc is verzonnen door het KWPN, de organisatie van het Koninklijk Warmbloed Paard Nederland. Zij bedacht dat ieder paard dat in hetzelfde jaar geboren is een naam krijgt dat begint met dezelfde letter uit het alfabet. De jaren volgen de letters uit het alfabet, en ben je aan het eind - bij de Z -, dan begin je gewoon weer opnieuw, bij de A. Alleen de Q mag je overslaan, dat vinden ze bij de KWPN een te moeilijke letter.

Zo kreeg 1994 een M en 1995 een N. Daarom zijn er afgelopen zomer zoveel Nero's, Natasja's, Norbertjes en Nestortjes geboren. Het volgend jaar wordt een O. Dus kun je nu al namen met een O gaan bedenken.

Die letternamen zijn handig en lastig tegelijk. In een handomdraai kun je uitrekenen in welk jaar je lievelingspaard is geboren. Tel maar terug: Iris wordt zes want de I werd in 1990 gegeven, Max wordt twee want de M gold in 1994 enzovoort. Maar lastig zijn die verplichte letters als je een jaar Y of X krijgt, of U, dat is bijna net zo'n rotletter als de Q. Als je echt niets kan verzinnen, geef je het veulentje gewoon een naam die je zelf het mooist vindt. Dat wordt zijn roepnaam. Maar in zijn officiële papieren zal hij altijd die vervelende letter X of U houden.

    • Lucette ter Borg