VROM gaat in Utrecht om milieu de was doen

DEN HAAG, 28 DEC. Het ministerie van VROM laat in de Utrechtse wijk Votulast honderd huishoudens selecteren die een half jaar lang hun wasgoed in een wasserij moeten laten wassen. Het ministerie wil hiermee onderzoeken in hoeverre het milieugedrag van huishoudens is te beïnvloeden.

De huishoudens moeten bereid zijnom hun vuile was tegen betaling te laten wassen in een wasserij. Voor 12,50gulden per vijf kilo, wordt het vuile wasgoed weer schoon en gestreken teruggebracht. Omdat de was gezamenlijk wordt gedaan zullen tientallen wasmachines niet meer hoeven draaien. Het onderzoek heeft tot doel de mogelijkheden van het terugdringen van milieubelasting in huishoudens in kaart te brengen.

De honderd huishoudens vormen een doorsnee van de Nederlandse samenleving. “We gaan kijken of ze bereid zijn hun was af te geven. We willen onderzoeken hoe we het gedrag van een huishouden kunnen beïnvloeden. Een onderzoeksbureau begeleid het project voor ons. Twee wasserijen in de wijk hebben we al bereid gevonden om een en ander uit te voeren”, aldus een woordvoerder van het ministerie van VROM. Het ministerie wil het project in januari laten beginnen.

De uiteindelijke resultaten van het onderzoek zullen door de Rijksuniversiteit Leiden wetenschappelijk worden onderzocht. In de zomer van 1996 zal moeten blijken of het project in de Utrechtse wijk succes heeft gehad. Dan zal worden bezien of een grotere aanpak wenselijk is.