Voorkeur theater

ROMEO EN JULIA Het Nationale Ballet brengt deze maand weer Rudi van Dantzigs bejubelde versie van het liefdesdrama 'Romeo en Julia' op de planken. Een aantal jonge dansers krijgen de kans in de hoofdrollen, zoals de Nederlanders Marieke Simons en Leon Pronk. Als klap op de vuurpijl zullen op de Nieuwjaarsmatinee beide rollen worden vertolkt door Agnès Letestu en José Martinez, solisten bij de Opéra National de Paris. 29, 30 dec en 1 jan Amsterdam Het Muziektheater.

DRIE ZUSTERS Voortreffelijke enscenering van Theu Boermans van Tsjechovs eeuwige stuk door Trust. Verrassend omdat de voorstelling, na de zo kunstmatige en heftig-gestileerde Faust van het gezelschap, zo traditioneel is én verrassend omdat de traditie, het naturalisme in dit geval, zo mooi kan zijn. Het gezelschap reist niet met deze voorstelling, maar is de reis meer dan waard. T/m 10 febr Amsterdam Wenckstudio's Westergasfabriekterrein.

SCHEIDSLIJN Ton Wiggers, artistiek leider van Introdans in Arnhem heeft met zijn nieuw ballet 'Scheidslijn' voor een regelrechte verrassing gezorgd. Buiten krachtige mannendansen zijn er twee ontroerende solo's voor Hilde Machtelinckx en Mirjam Diedrich. Van Diedrich is er ook een nieuw, vlot lopend werk 'Mijmering'. 26 dec Arnhem Schouwburg (matinee en avond).

LANG LEVE DE OPERA Jasperina de Jong en Lieuwe Visser spelen een geraffineerde en hoogst originele tweepersoonsmusical van Ivo de Wijs en Joop Stokkermans. 29 dec Den Haag Koninklijke Schouwburg.

DE MENSENVRIEND Cabaretesk eenmanstoneel met Erik van Muiswinkel als een praatjesmaker die zichzelf op komische wijze in de nesten heeft gewerkt. 3 jan Hengelo Schouwburg, 4 jan Zwolle Odeon.

WIE VERMOORDDE MARY ROGERS Door Orkater. Feestelijke voorstelling, balancerend tussen kameropera en toneelstuk, over de beroemde moord op het sigarenmeisje Mary Rogers in New York, 1841. Edgar Allan Poe die over de zaak een verhaal schreef, wordt ervan verdacht zelf de moord te hebben gepleegd. Met Porgy Franssen, Gijs Scholten van Aschat en Peter Blok. 2 t/m 4 jan Amsterdam Stadsschouwburg.

REMBRANDT WAS MIJN BUURMAN Ton Lutz als middelpunt in een filmische reeks flashbacks van Eli Asser over de oorlog en de manier waarop die tot op de dag van vandaag het leven van een joodse architect beheerst. Sober geënsceneerd door het Haarlems Toneel. 29 dec Alkmaar De Vest.

THE SOUND OF MUSIC Aanvallige versie van de sprookjesachtige musical door het Koninklijk Ballet van Vlaanderen, met An Lauwereins en Ernst Daniël Smid. 28 t/m 30 dec Gouda Schouwburg, 3, 4 jan Heerlen Stadsschouwburg.

HIEP HIEP RAHOE Urbanus als vanouds, met zotte verhalen en aanvallige liedjes. 3, 4 jan Terneuzen Zuidlandtheater.

NAGGELWAUZ Komisch krachtpatserstheater van Martin van Waardenberg en Wilfried de Jong. 3, 4 jan Barendrecht Het Kruispunt.

4XLIEFDE De verleidingskunsten van Introdans Educatief laat de harten sneller kloppen bij dansvriendjes en hun ouders. Ohad Naharin, Hans van Manen, Nils Christe en Jean-Christophe Maillot spelen een geraffineerd spel op het thema 'liefde'. 30 dec Deventer Schouwburg De Leeuwenburg.

MOEDER EN KIND De Belgische dans- en theatermaker Alain Platel creëerde op basis van teksten van Arne Sierens, foto's van de Brit Nick Waplington en de sfeer van de volksbuurten in Gent een weergaloze voorstelling die een gierend beeld schept van een milieu waar armoe troef is, tederheid met moeite te veroveren en fantaseren op grond van schlagers en videoclips van levensbelang. Met onvergetelijk spel, vooral van de vier, jonge, kinderen. 28 t/m 30 dec Rotterdam Lantaren Venster.

ROMEO EN JULIA Een kleine Romeo en Julia door Huis aan de Amstel. Twee kinderen spelen Romeo-en-Juliaatje met de verkleedkist, een enorme verzameling oud meubilair en verschillende soorten poppen. Glanzend opgepoetste, hartveroverend geacteerde hedendaagse versie, waarin ook Shakespeare nog is terug te vinden. Vanaf 7 jaar. 2 jan Leiden Leidse Schouwburg, 4 jan Tilburg Schouwburg.