Van Lith 2de op WK

BAMAKO, 28 DEC. Karin van Lith is gisteren als tweede geëindigd op het wereldkampioenschap dammen voor vrouwen. Zij hoefde alleen de 28-jarige Goloebjeva uit Riga voor zich te dulden bij het toernooi in Bamako, de hoofdstad van Mali. Als nummer twee heeft Van Lith, tienvoudig Nederlands kampioene, het recht Goloebjeva uit te dagen in een tweekamp.

De Nederlandse kampioene Van Lith begon het toernooi met een nederlaag, maar eiste door een ijzersterke eindsprint (vier overwinningen) de ongedeelde tweede plaats voor zich op. Dat is het beste resultaat sinds haar eerste WK-optreden in 1983. In 1987 had zij in Minsk tot twee ronden voor het einde de leiding, maar eindigde Van Lith als derde. Vier jaar later werd zij na de verloren herkamp met Jankowskaja weer derde. In Bamako werden de Nederlandse dames gecoached door oud-wereldkampioen Ton Sijbrands. De tweede Nederlandse speelster, Erna Wanders, besloot het toernooi met een zege die haar een tiende plaats opleverde.

De op 30 april 1967 in Minsk in Wit-Rusland geboren Goloebjeva begon op negenjarige leeftijd met dammen. Haar eerste drie wereldtitels veroverde zij in tweekampen. In het WK-toernooi dat in '93 in Brunssum werd gehouden, eindigde Goloebjeva op een gedeelde vijfde plaats. Maar ze werd later tot wereldkampioen uitgeroepen omdat titelhoudster Lewina weigerde een match te spelen. Haar zesde titel heeft de Letse speelster in Bamako met verve verdedigd. Zij bleef ongeslagen. (ANP)