Stuurloze beurs sleept zich naar moeizaam slot

AMSTERDAM, 28 DEC. Na het nieuwe slotrecord van gisteren kroop een stuurloze beurs vanmorgen naar het einde van het jaar. De AEX-index van belangrijkste fondsen noteerde tegen het middaguur bijna een punt lager op 484,04 punten. Morgen ligt de handel in verband met de jaarwisseling stil.

AMSTERDAM Tot de verliezers op het Damrak behoorden onder meer de chemiefondsen, KNP BT en Vendex. Akzo Nobel en DSM verloren respectievelijk 1,50 en 2,70 gulden op 186 130,30 gulden. Papierconcern KNP BT moest 50 cent inleveren op 41,40 gulden en ook Vendex gaf op de valreep 50 cent prijs op 47,50 gulden.

Het veelgeplaagde Nedlloyd lijkt het jaar met een kleine opsteker af te sluiten. Het aandeel noteerde een plus van 40 cent op 35,90 gulden. Hoogovens zette de opmars van deze week bescheiden voort met een winst vier dubbeltjes op 53,70 gulden.

Op de Europese valutamarkten onderging de dollar vanmorgen evenals de andere munten nauwelijks verandering. De Amerikaanse munt noteerde een fractie lager op 1,6020 gulden.

NEW YORK De effectenbeurs van New York moest gisteren een kleine stap terug. Bij een lage omzet eindigde de Dow Jones-index van belangrijkste fondsen op 5105,92 punten, 4,34 punten onder de slotstand van dinsdag.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio namen beleggers winst nadat de Nikkei-index zes dagen achtereen, met in totaal ruim 4,5 procent, was opgelopen. De Nikkei-index daalde tot onder de grens van 20.000 punten die gisteren voor het eerst in veertien maanden was doorbroken. De Nikkei-index sloot 138,63 punten lager op 19.873,13 punten.