Stam wint marathon na griepaanval

UTRECHT, 28 DEC. Zodra de wind uit het oosten komt, begint het bloed van de marathonschaatsers te koken. Sinds de aanvang van de kwakkelwinter, die de eerste dagen van december begon, hebben ze alleen nog maar in het tweelingdorp Nieuw Amsterdam/Veenoord op natuurijs gestaan. Aanstaande zaterdag beginnen ze eindelijk aan het grote werk: het NK op natuurijs op Ermerstrand. Gisteravond hadden de lange afstandsmannen hun onderkomen nog even op de kunstijsbaan van Utrecht. Daarop werd de tiende wedstrijd van de KSNB-competitie afgewerkt. Arnold Stam won en schaarde zich daarmee onder de favorieten voor het NK.

Toch is het aannemelijk dat Lammert Huitema, die zich afgelopen zaterdag voor de derde keer tot Nederlands kampioen op kunstijs liet kronen, in het recreatiepark Ermerstrand opnieuw de trui met de nationale driekleur om zijn schouders krijgt.

De 34-jarige Drent heeft momenteel geen zwakke plekken en als hij zich goed genoeg voelt om te winnen, wint hij. Huitema veroverde éénmaal eerder de titel op natuurijs. Op 21 februari 1994 maakte hij een eind aan de beweringen dat hij slechts op kunstijs zou meetellen. In Giethoorn werd hij de opvolger van de befaamste natuurijsspecialist van de jaren tachtig, Dries van Wijhe.

Een titel op natuurijs spreekt veel meer tot de verbeelding, vindt Huitema. “Toen ik kampioen op kunstijs werd, herkenden de mensen mij zelfs niet in mijn eigen straat. Dat werd wel even anders met de titel op natuurijs. Is ook niet zo verwonderlijk. Er komen drie uur mooie beelden op de televisie met rietkragen en hijgende marathonschaatsers. Die plaatjes vergeten de mensen niet.”

Huitema kwam aan zijn faam als kunstijsman omdat het weer hem weinig goed gezind was. “Ik heb vaak meegemaakt dat we klassiekers schaatsen tijdens dooiweer. Die onzekerheid of een wedstrijd wel of niet doorgaat, maakt me gek. Zaterdag zal het wel niet zo'n vaart lopen. De verwachting is een hele week matige vorst.”

In Utrecht won gisteravond eindelijk Arnold Stam. De Brabander kan er flink tegenaan gaan, maar doorgaans doet hij dat op het verkeerde moment. Hij is dit seizoen kampioen in mislukte demarrages. Tijdens de wedstrijd over honderd ronden, maakte Stam na zeventig omlopen deel uit van een kopgroep van dertien man met alle toppers uit het klassement. In de finale glipten vier rijders weg. Stam, Kromkamp, Kleine en Verduin namen een ronde voorsprong.

De vraag wie van de vier koplopers zou winnen was moeilijk. Temeer omdat ze bekend staan als anti-sprinters. De spurt van de vier 'strijkijzers' werd op het voorlaatste rechte stuk aangetrokken door Stam. Hij gaf zijn koppositie niet meer uit handen.

“Een bevrijding”, noemde Stam zijn overwinning. “Ik heb het hele seizoen naar een triomf gehengeld. Maar ik kan niet op tegen die dominante Klerk's formatie met Huitema als kopman. Vandaag zag ik het in eerste instantie ook niet zitten. Ik heb net twee dagen met griep op bed gelegen. Het verwonderde me dat ik zo goed herstelde. Voor aanstaande zaterdag kom ik kracht te kort. Honderd kilometer op natuurijs schaatsen, is nog te veel voor me”, aldus Stam, die derde staat in het klassement.

Huitema blijft met 245,6 punten lijstaanvoerder en Angenent volgt hem op dertien punten. Het tweetal was in Utrecht wederom onafscheidelijk, al bleef Huitema dit keer passief. “Ik wilde de rollen weleens even omdraaien. Angenent weet nu hoe ergelijk het is als er iemand constant aan je kont hangt”, aldus Huitema. (ANP)