SNEEUWBALLEN

In nieuwe kookboeken treft men het recept voor sneeuwballen niet meer aan. Te vet? Onze 89-jarige buurman bakt ze traditioneel met oudjaar. Wij ruilen er zoveel mogelijk tegen onze appelflappen.

Voor tien tot twaalf stuks: 1 deciliter water 30 gram boter mespunt zout 100 gram bloem 2 eieren olie liter slagroom 2 eetlepels suiker poedersuiker Breng het water met de boter en het zout aan de kook, laat de boter smelten. Roer alle bloem erdoor en blijf roeren tot het deeg als een bal van de pan los laat. Draai het vuur uit. Voeg één voor één de eieren toe en klop het mengsel met de mixer glad en luchtig. Verhit de olie tot het goed warm is, er komen al belletjes naar boven maar is nog geen damp. Door te heet vet kunnen de ballen niet rijzen. Schep met een ijsboltang of met twee dessertlepels kleine hoeveelheden deeg (zo groot als een walnoot) in het vet. Bak niet meer dan drie of vier ballen tegelijk. Geduld is een vereiste. De ballen komen langzaam naar boven, wentelen vanzelf om en na enkele minuten barsten ze bijna open en worden groter. De baktijd is vijf tot zes minuten. Laat de ballen op keukenpapier uitlekken. Bak de andere op dezelfde manier en laat ze afkoelen. Klop slagroom met de suiker stijf en vul de ballen hiermee. Bestrooi met poedersuiker.

    • Annelène van Eijndhoven