Recordbedrag in 1995 aan schade door natuurrampen

MÜNCHEN, 28 DEC. Natuurrampen hebben het afgelopen jaar over de hele wereld een recordbedrag aan schade veroorzaakt. De schade door overstromingen, aardbevingen, stormen en vulkaanuitbarstingen bedraagt 180 miljard dollar (290 miljard gulden) in 1995, drie keer zoveel zoveel als in 1994.

Dat blijkt uit cijfers van de Duitse verzekeraar Munich Re, de grootste herverzekeraar ter wereld. De grootste schade, 100 miljard dollar, werd veroorzaakt door de aardbeving bij de Japanse stad Kobe. Daar kwamen bijna 6.000 mensen bij om, terwijl 300.000 mensen dakloos raakten.

Ondanks het hogere schadebedrag, hoefden de schadeverzekeraars dit jaar minder uit te keren dan in 1994. Dit jaar betaalden ze 14 miljard dollar tegen 17 miljard dollar in 1994. Dat komt doordat de gebieden die het hevigst waren getroffen betrekkelijk slecht gedekt waren tegen schade door natuurrampen.

Het meest zichtbaar was dit in Kobe, waar slechts 3 miljard dollar werd uitgekeerd aan slachtoffers, 3 procent van de totale schadepost. De schade aan de infrastructuur werd niet gedekt door de verzekeringspolissen. Daarnaast heeft de Japanse regering de schade voor de meeste particuliere huishoudens zelf vergoed. Bovendien gelden in Japan beperkingen voor het verhalen van aardbevingschade die kan worden verhaald op verzekeraars. De orkaan Andrew veroorzaakte in 1992 een schade van 30 miljard dollar, waarvan de verzekaars destijds 20 miljard dollar moesten betalen.

Munich Re registreerde dit jaar bijna 600 natuurrampen, waarbij 18.000 mensen om het leven kwamen. Opvallend was de grote hoeveelheid tropische stormen, ernstige aardbevingen, overstromingen en vulkaanuitbarstingen. In 1994 deden zich 580 natuurrampen voor, die aan 10.150 mensen het leven kostten, waaronder de aardbeving in Californië. Munich Re tekent erbij aan dat veranderingen in het klimaat weleens meer rampen kunnen veroorzaken. (Reuter)