Proces verkrachting Okinawa verdaagd

TOKIO, 28 DEC. Het gerechtshof op het Japanse eiland Okinawa heeft het proces tegen drie Amerikaanse militairen die worden beschuldigd van het verkrachten van een 12-jarig meisje, tot een nader te bepalen datum verdaagd. Reden voor het besluit is het verzoek van een van de verdachten om het proces te verplaatsen omdat een eerlijk proces op Okinawa niet mogelijk zou zijn wegens de anti-Amerikaanse stemming op het eiland.

Het gebeurde, dat op 9 september plaatshad, heeft het protest op het eiland tegen de grote Amerikaanse militaire aanwezigheid versterkt. In oktober gingen tienduizenden mensen de straat op om tegen die aanwezigheid te protesteren. “We denken dat de rechters onder druk staan”, zei de Amerikaanse advocaat die de familie van de verdachten bijstaat. Japanse advocaten hebben altijd een verzoek om verplaatsing afgeraden omdat een agressieve verdediging de zaak van de verdachten slechts zou schaden.

In het proces geven de verdachten verschillende lezingen van de gebeurtenissen. Een van de verdachten heeft schuld bekend aan de ontvoering en verkrachting van het meisje. De twee anderen beweren door hun oudere collega te zijn gedwongen deel te nemen aan de ontvoering maar ontkennen het meisje te hebben verkracht. De oudere verdachte ontkent zijn maten te hebben gedwongen. De verdachten kunnen straffen van drie jaar tot levenslang krijgen als ze schuldig worden bevonden. De uitspraak in de zaak wordt eind januari verwacht.

    • Hans van der Lugt