Pijnlijke nederlaag van Oranje

HAARLEM, 28 DEC. Het was enthousiasme tegen snelheid, wanhoop tegen techniek. Het Nederlands basketbalteam speelde gisteravond de laatste poulewedstrijd van de veertiende Haarlem Basketbal Week tegen CSKA Moskou voor wat het waard was, maar kon een ruime nederlaag niet ontlopen.

Met 93-60 (44-33) deklasseerden de Russen de nationale ploeg. Moskou plaatste zich voor de halve finales, Nederland is vrijwel zeker uitgeschakeld. De nederlaag was onthutsend, omdat de Russen slechts een enkele keer overschakelden naar de hoogste versnelling. Wil Oranje nog bij de laatste vier komen, dan moet het hopen op een wondertje: Hapoel Eilat zou vanavond moeten verliezen van Bowling Green University. Wint Eilat, dan speelt Nederland zaterdag om de vijfde of zesde plaats.

Het team van coach Van Helfteren begon het duel - voor de voor het eerst volgepakte tribunes - redelijk, maar stond bij rust al op ruime achterstand: 33-44. In de tweede helft speelde de veelvoudig Russische kampioen de wedstrijd koel en zakelijk uit. (ANP)