Opnieuw Italiaanse Opera in de Gasfabriek

AMSTERDAM, 28 DEC. Carl Denker, de initiatiefnemer van de Italiaanse Opera, die in staat van faillissement verkeert, wil eind volgend jaar opnieuw een opera produceren in de Gashouder op het terrein van de voormalige Westergasfabriek in Amsterdam. Met de winst die Denker hoopt te maken met de voorstellingen van Die Fledermaus van Johann Strauss wil hij de schulden afbetalen die zijn ontstaan bij de tien voorstellingen van Cavalleria rusticana/I pagliacci in november.

Door te weinig publiek en hoge kosten voor de inrichting van de Gashouder ontstond een schuld van naar schatting zes ton. Voor er een nieuwe produktie in elkaar kan worden gezet, zou eerst overeenstemming bereikt moeten worden met de musici en koorleden die nu nog op hun geld wachten. Op de lange duur wil Denker de “Italiaanse Opera II” een permanente status geven op basis van sponsoring en subsidies.

Denker zei vanmorgen op een persconferentie dat geruchten dat hij fraude zou hebben gepleegd of intussen naar Amerika zou zijn geweest op niets berusten. In januari gaat Denker overleggen over de mogelijkheid van een nieuwe operaproduktie met de deelraad Westerpark, de eigenaar van de Gashouder.