Noor bereikt solo te voet de Zuidpool

PUNTA ARENAS, 28 DEC. De Noorse avonturier Borge Ousland heeft op eerste kerstdag na een voetreis van zestig dagen en 1.200 kilometer de Zuidpool bereikt.

Ousland (33) vetrok op 5 november van het Berkner-eiland in de Weddellzee om alleen, te voet en zonder hulp van buitenaf via de Zuidpool te reizen naar de Rosszee, aan de andere zijde van het continent Antarctica, een tocht van in totaal zo'n 2.700 kilometer. Ousland, die geen honden bij zich heeft en zijn voorraden op een slee voorttrekt, hoopt in februari aan te komen.

De Brit Roger Mear (45) begon begin november een soortgelijke tocht maar brak deze op 17 december af waarna hij moest worden gered. Die uitkomst gaf onmiddellijk voedsel aan een vergelijking met een eerdere Antarctische wedloop: tussen de Brit Robert Scott en de Noor Roald Amundsen, in 1911. Scott bereikte de Zuidpool na de Noor en stierf op de terugweg.

Volgens de Poolse radio heeft de Poolse poolreiziger Marek Kaminski, eveneens te voet, een dag na Ousland de Zuidpool bereikt. In de lente bezocht Kaminski (31) al de Noordpool. Hij is de eerste reiziger die binnen een jaar zowel de Noord- als de Zuidpool bezoekt. De temperatuur komt er niet boven de - 15ß8 Celsius en zakt soms tot - 70ß8 Celsius. Windsnelheden van 300 km/h zijn er geen uitzondering. (AFP, Reuter)