Noodweer speelt Ifor parten; Legers Bosnië trekken zich terug van front

SARAJEVO, 28 DEC. Militairen van het Bosnische regeringsleger en van dat van de Bosnische Serviërs hebben zich vannacht binnen de door de vredesmacht IFOR opgelegde termijn teruggetrokken van hun frontlijnposities in en rond Sarajevo.

Twee uur voordat de termijn om middernacht afliep hadden de regeringssoldaten en de Bosnische Serviërs veertig gevechtsstellingen en bunkers verlaten, met medeneming van hun wapens, uitrusting en meubilair, soms tot en met de gloeilampen. Veel stellingen zijn de afgelopen jaren fel omstreden geweest. Gistermiddag meldde IFOR dat de twee partijen wellicht met het oog op de zeer slechte weersomstandigheden enig uitstel zou worden toegestaan. Maar vannacht werd gezegd dat de aftocht binnen de gestelde tijdslimiet was voltooid.

De weersomstandigheden in Bosnië spelen niet alleen de bevolking, maar ook IFOR in hoge mate parten. Na weken van zware sneeuwval, die de overbrenging van de tienduizenden IFOR-soldaten bemoeilijkte, is de dooi ingevallen. Veel rivieren zijn door het dooiwater - en de onophoudelijk vallende regen - buiten hun oevers getreden. Een kamp van duizend militairen van het Franse Vreemdelingenlegioen bij Mostar dreigde gisteren door het wassende water van de Neretva te worden weggespoeld. Nadat een dam was doorgebroken en diverse bruggen waren weggeslagen kwam het kamp onder water te staan en moesten veel soldaten hun toevlucht zoeken op het dak van hun barakken. Er werd een luchtbrug van helikopters ingezet om hen in veiligheid te brengen - een operatie die zonder incidenten verliep. Het militaire materiaal in het kamp staat evenwel onder water. De overstromingen bedreigen inmiddels de stad Mostar zelf. Als nog een tweede dam het begeeft, komt het centrum van de stad onder water te staan.

Niet ver van Mostar kwam gisteren een Italiaanse militaire politieman om het leven toen hij in een storm met zijn auto van de weg raakte en in de Neretva terecht kwam.

Door de zware regenval slaagde gisteren de Amerikaanse genie er opnieuw niet in een pontonbrug over de grensrivier tussen Bosnië en Kroatië, de Sava, te slaan. De brug moet duizenden Amerikaanse soldaten in staat stellen Bosnië binnen te gaan en hun standplaats Tuzla te bereiken. Vannacht moesten de Amerikanen hun kamp aan de oever van de Sava zelfs ontruimen, omdat het onder water kwam te staan.

Pag.5: Sarajevo tegen uitstel voor Serviërs

De Bosnische regering heeft zich gisteren in scherpe termen uitgesproken tegen de mogelijkheid, dat de overdracht van de vijf Servische wijken van Sarajevo vertraging oploopt. De Bosnische Serviërs hadden het afgelopen weekeinde IFOR-commandant Leighton Smith om uitstel van de overdracht gevraagd. Deze had geantwoord dat hij “op dit moment” niet in de positie verkeerde dat uitstel toe te staan.

Niet bekend

Een onbekend gebleven schutter heeft gisteren in Kroatië het vuur geopend vlakbij Amerikaanse militairen, die op weg waren naar Bosnië. Het vuur werd niet beantwoord: het bleek om ongericht vreugdevuur te gaan. (Reuter, AFP)