Martelen van Franse piloten bevestigd

PARIJS, 28 DEC. Niet alleen twee neergeschoten piloten, maar ook andere Franse militairen zijn dit jaar door Bosnische Serviërs gemarteld en met de dood door executie bedreigd. Dat hebben defensie-bronnen in Parijs bevestigd nadat gisteren het weekblad Le Canard Enchaîné had onthuld dat de 12 december vrijgelaten piloten door generaal Mladic persoonlijk waren 'verhoord'.

Zowel de woordvoerder van het Franse ministerie van buitenlandse zaken als de anoniem gebleven bronnen op het ministerie van defensie ontkennen dat kapitein Frédéric Chiffot en luitenant José Souvignet een spreekverbod opgelegd hebben gekregen. De twee piloten, die op 30 augustus, de eerste dag van het NAVO-offensief, met hun Mirage-jachtbommenwerper werden neergehaald en in handen van de Bosnische Serviërs vielen, hebben sinds hun vrijlating nog vrijwel niets in het openbaar gezegd.

De vader van één van hen erkende gisteren dat hij de verhalen en de bijbehorende verwondingen van zijn zoon herkende. Het verslag in het weekblad vertelde aanzienlijk meer details dan Chiffot jr. thuis had verteld.

Franse blauwhelmen, die in mei door generaal Mladic werden gegijzeld, zijn ook gemarteld en blootgesteld aan schijn-executies. Een soldaat van Antilliaanse afkomst is extra afgetuigd omdat men op grond van zijn huidskleur dacht dat hij moslim was. Een jonge Franse luitenant is met zijn gezicht door de ingewanden van een overleden Servische soldaat gesleurd. Daarna kreeg hij een Servisch uniform aan en werd in de vuurlijn van Bosnische sluipschutters neergezet - maar het plan zou aan die kant zijn doorzien.

Hoewel de Franse autoriteiten nu voor het eerst toegeven dat de eigen militairen, die in de handen vielen van de reguliere Bosnische Serviërs, slecht zijn behandeld, hebben zij nog niets losgelaten over de manier waarop de twee piloten zijn vrijgekomen. De suggestie dat zwijgen over Mladic' wreedheid de enige losprijs zou zijn, klinkt volgens waarnemers niet overtuigend.