Kinderagenda

Muziekkamp

In een groep met twintig dertig kinderen van je eigen leeftijd muziek maken, zingen, dansen en improviseren. Wie een instrument bespeelt en genoeg van muziek houdt om daar de hele dag mee bezig te zijn is welkom in het muziekkamp dat van 2 tot 6 januari in de Peppelhoeve, Putten gehouden wordt. Melden bij de vereniging voor muziek en instrumentenbouw, Keizerstraat 3, 2512 EA Utrecht. Ook voor kinderen van 7 t/m 10 jaar wordt in dezelfde tijd op de Peppelhoeve een muziekkamp gegeven met veel dans, spelletjes en handenarbeid. Je hoeft nog geen muziekles te volgen en ook geen eigen instrument te hebben. Kosten ƒ 285,- (leden Huismuziek ƒ 245,-). Inl 030-2302301.

De fantastische reis van Odysseus

Hoe Odysseus en zijn matrozen ook hun best doen, het lukt ze maar niet terug te keren naar het eiland waar ze wonen. Op zee worden ze tegengehouden door stormen. Aan land komen ze geheimzinnige wezens tegen, zoals éénogige reuzen (cyclopen), housende bloemen en een beeldschone heks. Ze worden gedwongen om muziek te maken in een goddelijke slaapkamer. En in een restaurant krijgen ze een 'levensgevaarlijke' maaltijd aangeboden. Zo'n 3000 jaar geleden schreef de Griekse dichter Homerus 'De Odyssee', de Griekse held in dat boek, Odysseus, zwerft na de Trojaanse oorlog tien jaar rond voordat hij weer terug kan naar zijn vaderland Ithaca. Over zijn avonturen speelt Theater Stuiter in het Museon 'De fantastische reis van Odysseus' voor kinderen van 6 tot 12 jaar op vrijdag 29 december, donderdag 4 jan en vrijdag 4 januari, aanvang 14u30. De voorstelling is gratis toegankelijk voor bezoekers van het Museon met geldig toegangsbewijs.

En in een andere gedeelte van het museum hebben ze het zo warm gemaakt, dat het wel een woestijn lijkt. Daar vertelt een kamelendrijver allen over zijn 'huisdier': hoe overleeft een kameel in de woestijn? Hoeveel water drinkt hij in tien minuten? 'Het schip in de woestijn', Museon, Stadhouderslaan 41, Den Haag.

Professor Plons

Vaar met een bootje door de sluis en bedien zelf de sluisdeuren, waarom kan een luchtkussenvaartuig zo snel varen? Hoe werkt een kompas en vaar mee met het containerschip. Bij de kindertentoonsteling 'professor Plons' in het Maritiem Museum is er van 2 t/m 7 januari van alles te doen. Op 2 janauri maakt prof. Plons van maritieme en andere voorwerpen balonnen, 3 januari demonstreert de assistent van de professor allerlei maritieme proefjes, als je wilt kan je hem helpen met zijn experimenten. Donderdag 4 januari leggen leden van het Knot Tyers Gilde uit hoe verschillende scheepsknopen gemaakt moeten worden en dan mag je zelf ook die knopen leggen. Vrijdag 5 januari is er een wedstrijdparcours; je moet dan o.a. containers takelen en verplaatsen, een hefboom heffen en een boogbrug bouwen en dat allemaal zo snel mogelijk. Zaterdag 6 januari kan je worden geschminkt als piraat of zeeman en op de foto met prof. Plons en op zondag wordt alles nog eens herhaald. Voor kinderen van 4 tot 12 jaar en hun (groot)ouders. Tussen 12 en 16u in het Martiem Museum, Leuvehaven 1, Rotterdam.

Vertelfestival

Er is een land, waar mensen liever lelijk zijn dan mooi. Er is een berg met een gat dat doorloopt tot het middelpunt van de aarde. Er is een koning die zijn ziel verkoopt, een nar die zijn grappen niet meer kwijt kan en een prins die door zijn schoonheid het eenzaamste kind op aarde is. En dan is er een prinsesje, dat zich ondanks alles in de hol van de leeuw waagt en op zoek gaat naar de verschrikkelijke waarheid. De wereld lijkt verloren, maar misschien dat zij........... Op het Meervaartvertelfestival vertelt Martin Mens op vrijdag 29 december om 15u het Sprookje 'Duizendschoon' (vanaf 6 jaar). Verder die dag: 11u sprookjesverhalen door Paul Middellijn uit 'Natty en Fleurtje' (vanaf 5 jaar); 12u en 13u Hakim uit Sesamstraat vertelt (vanaf 4 jaar) en om 14u Barnum met 'De Mare': een vertelster en een muzikant reizen met hun kar door de wereld, ze vertellen over de liefde, nieuwsgierigheid en angst voor het nieuwe, het onbekende (vanaf 8 jaar).

Op zaterdag om 12u jeugdtheater Rosa Sonnevanck met 'Liefde is een opstandige vogel' (vanaf 6 jaar), 12u (Foyerzaal 1) vertellen Heddy Lester en Eric Beekes over tante Wies die komt logeren, tante Wies is een hele vervelende tante, die zich heeft ingeschreven voor de radioquiz 'de leukste thuis' (vanaf 5 jaar), 14u Koos van Loenen met 'Geloof mij maar niet' sprookjes van Godfried Bomans (vanaf 8 jaar) en om 15u vier verhaaltjes van Ionesco door Jeugdtheaterwerkplaats 1,2, 3 en 4 o.a. over wakker worden, hoe krijg je je ouders uit bed, een reis naar de maan en hoe krijg je je vader weer in bed nadat hij er uitgevallen is (vanaf 3 jaar). Ook is er gedurende het hele festival 'De kattenstreken van Mauw' door poppentheater Jodokus en voorspelt waarzegster Futura de waarheid. Toegang kinderen tot 6 jaar ƒ 5,- t/m 12 jaar ƒ 7,50 en darboven ƒ 10,-. De Meervaart, Osdorpplein 205, Amsterdam. Res 020-6107393.

Circus Festival

Tot en met 30 december duurt in Het Land van Ooit nog het Eerste Nederlandse Kindercircus Festival gehouden. Elke dag geven twee verschillende kindercircussen een voorstelling van ongeveer anderhalf uur. Tussendoor zijn er allerlei andere activiteiten, zoals een spellencircus. De festival begint elke dag om 11u30 en duurt tot 17u. De circusvoorstellingen zijn om 12u30 en 15u30. Toegangsprijs ƒ 12,50. Het Land van Ooit, Parklaan 40, Drunen. Inl 0416-377775. Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar NRC Handelsblad, Kinderagenda, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.

    • Tonny Schoemaker