JAMES MEADE (1907-1995); Heilig geloof in volledig werk

De vooraanstaande Britse econoom en Nobel-prijswinnaar James Edward Meade, is vrijdag op 88-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie gisteren bekendgemaakt.

In 1977 ontving Meade, samen met de Zweedse econoom Bertil Ohlin, de Nobel-prijs voor hun werk inzake de internationale handelsvraagstukken en kapitaalbewegingen. Door de verder voortschrijdende internationalisering in de jaren zestig en zeventig kregen hun publicaties vooral in die periode veel aandacht. Meade had slechts één keer een ontmoeting met Ohlin, een voormalige minister van handel in Zweden. De publicaties van Meade werden door andere economen desondanks gezien als een soort voortzetting van Ohlin's werk.

Meade zat in de bus op weg naar een afspraak op de universiteit, toen het nieuws over de Nobel-prijs werd verspreid in Groot-Brittannië. “Tegen de tijd dat ik aankwam op de universiteit, leek iedereen ervan op de hoogte te zijn, behalve ikzelf”, zei Meade later.

De Brit, die vooral veel onderzoek deed naar de werking van open economieën, speelde ook een sleutelrol in de totstandkoming van de Algemene Overeenkomst inzake Tarieven en Handel (GATT), de voorloper van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Meade stelde, evenals een andere vooraanstaande Britse econoom John Maynard Keynes, dat de overheid de taak had de economie te sturen. Naar zijn mening diende de economische wetenschap ook oog te hebben voor het sociale vraagstuk. Hij geloofde ook heilig in volledige werkgelegenheid.

Meade werd in 1907 geboren in de Zuidengelse havenstad Swanage. Meade volgde zijn opleiding zowel in Oxford als in Cambridge en studeerde af met de hoogste cijfers. Hij doceerde vervolgens in Oxford, voordat hij in de jaren dertig bij de Volkenbond, de voorloper van de Verenigde Naties, in dienst trad.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte hij samen met Keynes als adviseur van de Britse regering. Na de oorlog stond hij twee jaar aan het hoofd van de economische commissie van het Labour-kabinet. De Nobel-prijswinnaar schreef ongeveer twintig toonaangevende boeken. (Reuter)