Grote Philipijnse order Airbus

PARIJS, 28 DEC. Het Europese vliegtuigconsortium Airbus Industrie heeft het leeuwedeel binnengehaald van een drie miljard dollar grote opdracht voor Philippine Airlines (PAL). De Philipijnse maatschappij staat volgens een woordvoerder op het punt contracten te tekenen voor de aanschaf van 24 Airbus-toestellen. De Amerikaanse concurrent Boeing mag aan PAL 8 vliegtuigen van het type 747-400 leveren.

De Philipijnse opdracht voor Airbus omvat vier A340-toestellen, acht tweemotorige vliegtuigen van het type A320 en twaalf A330-toestellen voor de middellange afstand. Een A340 kost ongeveer 120 miljoen dollar per stuk, de prijs van een A330 bedraagt circa 110 miljoen dollar en de kleine A320 kost omstreeks 50 miljoen dollar. De order voor Boeing komt neer op een kleine miljard dollar (acht maal de prijs van circa 150 miljoen dollar van een 747-400).

Een zegsman van Airbus toonde zich uitermate verheugd over het binnenhalen van de order. Hij bevestigde dat de onderhandelingen met PAL in een vergevorderd stadium verkeren.

Airbus is een consortium dat bestaat uit het Franse Aérospatiale, British Aerospace, het Duitse DASA (het moederbedrijf van Fokker) en het Spaanse CASA. Aérospatiale en DASA hebben een aandeel van 38 procent in Airbus, de Britten bezitten 20 procent. Het Spaanse CASA heeft slechts een belang van 4 procent. (Reuter)