God vergeet vrouw, notaris niet over het hoofd gezien

PARIJS, 28 DEC. Zij nam op 18 oktober het wereldrecord oud-worden voor mensen over van een Japanner. Op eerste kerstdag behaalde zij een nieuw succesje. Jeanne Calment (120) zag toen de notaris overlijden die dertig jaar geleden haar appartement kocht tegen betaling van een lijfrente van 850 gulden per maand. Als zij stierf zou hij het krijgen.

Maître André-François Raffray overleed maandag op 77-jarige leeftijd in Arles, de stad waar mevrouw Calment nog steeds in redelijke gezondheid woont. Zij was althans in de stemming voor een wandelingetje en een bezoek aan de kapper, die haar een permanent gaf. De notaris heeft het appartement nooit kunnen bewonen of verhuren. De bewoonster hoopt in februari haar 121-ste verjaardag te vieren.

“God is mij vergeten”, liet de Française met gevoel voor de situatie weten. Toen de notaris het licht vervallen appartement in 1965 kocht, was Jeanne negentig jaar oud. Raffray (toen 47) leek een aantrekkelijk risico te nemen met de lijfrente-clausule. Nu mevrouw Calment intussen dertig jaar heeft doorgeleefd heeft de notaris 920.000 franc (bijna 300.000 gulden) betaald. Zijn erfgenamen hebben ook deze verplichting geërfd; zij betalen iedere maand 850 gulden.

Volgens Arlesiaanse onroerend goed-kringen is de waarde van het appartement nog niet de helft van de tot nu toe betaalde som. De weduwe van de notaris vatte het unicum een jaar geleden nog positief op: “We zijn er aan gewend geraakt iedere maand iets aan mevrouw Calment te betalen. We weten niet beter”. Hoe zij er nu over denkt is nog niet bekend.

    • Marc Chavannes