CDA-leider verlaat voortijdig tv-uitzending

DEN HAAG, 28 DEC. CDA-leider Heerma is weggelopen bij de opnames van het jaaroverzicht van RTL4 toen bleek dat de televisiezender ook de uitslag van de verkiezing van beste en slechtste politicus van het jaar bekend zou maken. Voor Heerma was door RTL4 een optreden gepland als de slechtste politicus van het jaar.

De fractievoorzitter van het CDA zat al bij de schminkafdeling toen hij besloot op te stappen. RTL4 had van tevoren niet aan het CDA laten weten dat de uitslag van de peiling onder parlementaire journalisten in het programma zou zitten, zo erkende een woordvoerder van de zender vandaag. Hij wees erop dat VVD-leider Bolkestein, die ook aan het programma meedeed, daarvan evenmin op de hoogte was. Fractievoorzitter Rosenmöller van GroenLinks, de 'beste politicus', was wel ingelicht. “Wij hadden het misschien aan Heerma moeten melden, dat is wellicht een inschattingsfout”, aldus de RTL4-zegsman.

De woordvoerder van Heerma vindt dat de fractieleider onder valse voorwendselen naar de studio gelokt is. Vooral omdat Heerma eerder besloten had niet mee te werken aan het RTL4-programma 'het Jaar van Willibrord' waarin de uitslag van de enquête zou zitten. Met RTL4 is bijna dagelijks contact geweest over '1995 in beeld', maar daarin is de verkiezing nooit aan de orde geweest, aldus de zegsman. “Toen Heerma bij de schmink zat, werd de uitslag aangekondigd en hebben we gezegd: Daar werken wij niet aan mee. Wij zijn in de boot genomen.”

In de uitzending stak Bolkestein Heerma nog een hart onder de riem met de opmerking dat hij ook eens gekozen werd tot slechtste politicus van het jaar, terwijl hij bij een latere enquête alsnog als beste man uit de bus kwam. Dit jaar stond Bolkestein na Rosenmöller en Kok derde op de lijst van beste politici. In de categorie slechtste politicus van het jaar scoorde Heerma als eerste, D66-fractievoorzitter G.J. Wolffensperger als tweede en CD-leider H. Janmaat als derde.