Boeing laat Airbus ver achter zich

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing heeft dit jaar zijn Europese concurrent Airbus op het terrein van grote vliegtuigen weer achter zich gelaten. In 1994 slaagde Airbus er voor het eerst in meer vliegtuigen aan de man te brengen dan Boeing.

Tot dusver dit jaar heeft Boeing 261 vliegtuigen ter waarde van achttien miljard dollar verkocht. Het concern, dat meer dan 60 procent van de wereldmarkt voor vliegtuigen met 100 stoelen of meer in handen heeft, laat daarmee Airbus ver achter zich.

Airbus heeft dit jaar ongeveer honderd toestellen verkocht. Vorig jaar waren het er 125. Boeing verkocht dit jaar 120 vliegtuigen. Airbus streeft naar een marktaandeel van 50 procent, maar is in de 25 jaar van zijn bestaan nog niet verder gekomen dan 30 procent.

Dank zij de zwakke dollar heeft Boeing vorig jaar drie “strategische” orders kunnen binnenslepen. Zo bestelde de Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS 37 toestellen van het type Boeing 737, plaatste Saoedi-Arabië een order voor 28 vliegtuigen en kocht Singapore Airlines 34 toestellen van het type B777.

Boeing kan dit jaar nog meer orders boeken. Er lopen onderhandelingen met Malaysian Airlines voor 25 vliegtuigen ter waarde van vier miljard dollar.