Bobby Fischer

BOEDAPEST, 28 DEC. De nieuwe voorzitter van de wereldschaakbond, Kirzjan Iljoemzjinov, heeft vorige week in Boedapest een ontmoeting gehad met oud-wereldkampioen Bobby Fischer. Iljoemsjinov, een vermogend man, is president van de Russische republiek Kalmykië en lid van het Russische parlement. Hij wil op zo kort mogelijke termijn de eenheid in de schaakwereld herstellen. Het is onduidelijk welke rol daarbij is gereserveerd voor de 52-jarige Fischer. Iljoemzjinov en Fischer overlegden met elkaar ten huize van de 85-jarige grootmeester Lilienthal. Iljoemzjinov kwam niet met lege handen aan. Fischer verbrak twintig jaar geleden alle banden met het schaakmilieu van de Sovjetunie omdat hij voor de eerste druk van zijn boek My sixty memorable games geen auteursrechten ontving. Iljoemzjinov rekende uit eigen zak alsnog met Fischer af. Met rente. Het conflict was ineens bijgelegd. Fischer toonde zich nog verheugder over een tweede geschenk, een zakje aarde uit Elista, de hoofdstad van Kalmykië. Als Fischer wil, mag hij daar een droomwens uit zijn jeugd vervullen: een huis in de vorm van de toren uit het schaakspel. (DPA)

    • Hans Ree