Zeker 124 doden bij overstroming Z-Afrika

KAAPSTAD, 27 DEC. Bij een overstroming van de Msindusi-rivier in de Zuidafrikaanse provincie KwaZulu/Natal zijn tijdens de Kerstdagen zeker 124 mensen om het leven gekomen. Politie, reddingwerkers en familieleden waren vanmorgen nog op zoek naar vermisten. Duizenden inwoners van zwarte woongebieden rondom Pietermaritzburg raakten dakloos in de natuurramp, een van de zwaarste die Zuid-Afrika ooit heeft getroffen. Het provinciebestuur heeft de omgeving uitgeroepen tot rampgebied.

De overstroming was het gevolg van aanhoudende zware regenval. Na een wolkbreuk op de avond van Eerste Kerstdag, waarbij in korte tijd 70 millimeter regen viel, brak de Msindusi-rivier door haar oevers. In de Edenvale-vallei langs de rivier staan krottenkampen. Mensen, huizen en dieren werden door het kolkende water meegesleept. Reddingwerkers vonden kilometers stroomafwaarts de lijken van slachtoffers.

Inwoners van de krottenkampen wisten zich te redden door in bomen en op daken te klimmen. Helikopters van de politie en de luchtmacht werden ingezet om overlevenden in veiligheid te brengen. Inwoners van laag gelegen gebieden werden geëvacueerd uit vrees voor verdere overstromingen. Elf bruggen in de omgeving zijn verwoest. Vanmorgen was het weer in de omgeving beter en leek het overstromingsgevaar voorlopig geweken. Mensen waren gisteren in de modder langs de rivier op zoek naar familieleden die bij de overstroming waren verdwenen.