Zanger/acteur Dean Martin (78) overleden

LOS ANGELES, 27 DEC. De zanger en acteur Dean Martin is op eerste kerstdag in zijn huis in Beverly Hills overleden. Hij was 78 jaar. Martin maakte hits als That's amore, Everybody loves somebody sometime en de Amerikaanse versie van Volare, en speelde in films met fameuze tegenspelers als de komiek Jerry Lewis en zijn companen Frank Sinatra en Sammy Davis jr.

Dean Martin, die voluit Dino Paul Crocetti heette, verwierf zijn eerste roem als de aangever van Jerry Lewis in een komisch duo dat ruim twintig jaar samenwerkte in nachtclubs, tv-shows en films. De ruzie die daar een eind aan maakte werd bijgelegd toen Lewis zes jaar geleden onverwachts verscheen op een verjaardagsfeest van zijn vroegere compagnon.

Tot op hoge leeftijd bleef Martin een veelgevraagd vocalist. “Ik doe gewoon Bing Crosby na”, zei hij over zijn ontspannen zangstijl, “net als Frank Sinatra.” De laatste jaren sukkelde hij met zijn gezondheid en liet zich bij voorkeur niet meer in het openbaar zien. In 1988 maakte hij nog een laatste tournee met Frank Sinatra en Sammy Davis jr. Wegens nierklachten moest Martin daar voortijdig mee stoppen. “Dean was een broer voor mij”, zei de 80-jarige Sinatra gisteren, “niet op grond van bloedverwantschap, maar door vrije keuze.” In werkelijkheid hadden de heren sinds 1988 nauwelijks contact meer met elkaar. De laatste jaren leefde Dean Martin, die drie huwelijken en drie echtscheidingen achter de rug had, als een kluizenaar.