Voorzichtig herstel van Nederlands basketbal

HAARLEM, 27 DEC. Twee groepswedstrijden gespeeld, twee groepswedstrijden gewonnen: het Nederlands team is de Haarlemse Basketbal Week boven verwachting begonnen. Maar een nederlaag met meer dan zes punten vanavond in de derde en laatste groepswedstrijd tegen het veel sterker geachte CSKA Moskou en de formatie van Toon van Helfteren is alsnog zo goed als zeker uitgeschakeld voor de door de bondscoach zo gewilde plek in de halve finales.

De basketbalweek, die zaterdag begon en komende zaterdag wordt afgesloten, is niet meer dan een vriendschappelijk toernooi. Door de deelname van buitenlandse topteams en een aantrekkelijk bijprogramma mag het evenement, dat al voor de veertiende keer wordt georganiseerd, zich in vergelijking met de Nederlandse clubcompetitie echter verheugen in een grote belangstelling. Het Extran Sportcenter is altijd goed gevuld en bij deze veertiende editie staan zelfs meer tv-camera's langs de lijnen dan ooit tevoren. Voor Van Helfteren en zijn internationals is de basketbalweek daardoor hèt podium bij uitstek om het al jaren in het slop verkerende nationale basketbal weer eens van zijn goede kant te laten zien. Al is het maar voor een week.

De bondscoach kan in Haarlem beschikken over de beste in Nederland spelende basketballers. Aanvankelijk zag het daar niet naar uit, omdat Den Helder op 23 en 24 december in het Belgische Oostende een lucratief toernooi zou spelen. De landskampioen wilde daarom zijn zes internationals niet afstaan aan de nationale ploeg. Dankzij bemiddeling van de Nederlandse basketbalbond, die onder meer alle clubs 1.250 gulden voor iedere in Haarlem actieve international in het vooruitzicht stelde, werd voorkomen dat Oranje het meest prestigieuze basketbaltoernooi in eigen land met een veredeld B-team zou moeten afwerken.

Met de inbreng van de spelers van Den Helder won Nederland zaterdag voor ruim 2.500 toeschouwers - een record voor de openingsdag van de basketbalweek - het duel tegen de studenten van Bowling Green State University uit Ohio (VS) met 62-56. Ook die uitslag was goed voor een record, want nooit eerder in de geschiedenis van het toernooi hadden twee teams samen zo weinig punten op het scorebord gekregen. Een dag later liet Nederland zien dat het ook een wedstrijd kan winnen met bij vlagen goed spel. Hoewel het schieten veel te wensen overliet, werd het vooraf sterker ingeschatte Hapoel Eilat met 63-57 verrassend verslagen.

Omdat Eilat eerder verrassend met zes punten verschil van CSKA Moskou won, is het echter nog altijd mogelijk dat Nederland de laatste dagen van de basketbalweek veroordeeld wordt tot een rol in de marge, tot het spelen van de nietszeggende wedstrijd om de vijfde en zesde plaats. “En dat zou heel jammer zijn”, zei Van Helfteren na afloop van het duel tegen Hapoel Eilat. Voor de bondscoach betekent een plaats bij de laatste vier “extra uitstraling voor zowel het nationale team als de Nederlandse basketbond”. Dat die extra uitstraling op het vriendschappelijke toernooi in Haarlem verkregen moet worden, zegt iets over de status van de basketbalweek. Maar helaas nog altijd veel meer over het niveau waarop in Nederland wordt gebasketbald.

    • Paul de Lange