Voorlopig geen rijsthulp Z-Korea aan Noorden

SEOUL, 27 DEC. Zuid-Korea zal voorlopig de voedselhulp aan het Noorden niet hervatten ondanks de vrijlating, gisteren, door Pyongyang van vijf Zuidkoreaanse vissers. Dat heeft de Zuidkoreaanse plaatsvervangend minister voor hereniging vanmorgen bekendgemaakt. “De houding van onze regering is niet veranderd. Noord-Korea moet zijn houding jegens ons veranderen wil het in aanmerking komen voor aanvullende rijsthulp”, aldus de plaatsvervangend minister.

Zuid-Korea verscheepte dit jaar 150.000 ton rijst naar het Noorden. Het stopte echter met de hulp toen Pyongyang weigerde om de opvarenden van een vissersboot die in mei de Noordkoreaanse territoriale wateren was binnengevaren, vrij te laten. Bij de onderschepping van de boot kwamen twee opvarenden om het leven. Een derde stierf tijdens zijn gevangenschap in het Noorden.

Volgens hulporganisaties heeft het Noorden 4 miljoen ton rijst nodig om een grote hongersnood te voorkomen. Een woordvoerder van de Japanse regerings zei maandag dat het niet uitgesloten is dat Noordkoreanen massaal de grens met China zullen gaan oversteken op zoek naar voedsel. Volgende maand zouden regeringsfunctionarissen uit de Verenigde Staten, Zuid-Korea en Japan op Hawaï bijeenkomen om aanvullende hulp aan Noord-Korea te bespreken. Japan heeft dit jaar ongeveer 300.000 ton rijst naar Noord-Korea verscheept van de 500.000 die eerder het aan Pyongyang had beloofd.

Japan houdt Noordkoreaanse troepenbewegingen bij de gedemilitariseeerde zone tussen de beide Korea's “nauwlettend in de gaten”. Dat heeft een woordvoerder van het Japanse ministerie van defensie maandag gezegd. “Noord-Korea houdt zijn winteroefeningen tussen december en maart en die moeten we goed volgen”, aldus de woordvoerder. In Japan bestaat in sommige kringen de angst dat Noord-Korea de voortdurende politieke instabiliteit in het Zuiden, waar inmiddels twee voormalige presidenten opgepakt zijn, zal gebruiken om militaire actie tegen het Zuiden te ondernemen. Dit weekeinde zeiden functionarissen van het Zuidkoreaanse ministerie van defensie dat het defensiebudget in de jaren tot 2001 verdubbeld zal worden om zo gelijke tred te houden met de militaire ontwikkeling van het Noorden. (AP, AFP, Reuter)