Vijf arrestaties na verijdelen rechtse actie

ROTTERDAM, 27 DEC. Vijf demonstranten zijn zaterdag in Rotterdam gearresteerd, vier van hen behoorden tot de linkse 'Anti-Fascistische Aktie' (AFA), de vijfde was een 15-jarig meisje. Zij werd aangehouden nadat zij bij het Centraal Station de Hitlergroet had gebracht. De AFA-arrestanten plakten anti-fascistische folders op een standbeeld van de Nederlandse dichter Tollens in het park bij de Euromast. Na verhoor zijn de vijf vrijgelaten.

Eerder had de politie een betoging van ongeveer honderdvijftig aanhangers van extreem-rechts voorkomen. De extreem-rechtse jongeren wilden aanvankelijk demonstreren bij het standbeeld van de dichter Tollens voor “eerherstel van de Nederlandse vlag”. Tot die demonstratie was opgeroepen door het Rotterdamse gemeenteraadslid M. Freling (CP'86).

Freling speelde met de oproep in op het verbod van sommige scholen in Rotterdam en Den Haag op het dragen van zogeheten bomberjacks, pilotenjassen met op de mouwen een Nederlands vlaggetje. Schoolbesturen vinden de vlaggetjes op de jacks, gedragen door blanke jongeren, een uiting van afkeer van vreemdelingen. Het vlaggetje werd zo'n drie jaar geleden voor het eerst gesignaleerd in kringen van CP'86 in Rotterdam.

Burgemeester Peper verbood afgelopen vrijdag een betoging van extreem-rechts in het centrum van Rotterdam. Wel gaf hij toestemming voor een demonstratie op zaterdagmorgen tussen negen en tien uur op de afgelegen Mullerpier in Rotterdam-West. Daar verschenen slechts drie demonstranten. Freling had vrijdag de demonstratie officieel afgelast.

Toch verzamelden zich zaterdagmiddag jongeren op het Centraal Station in Rotterdam. De politie stuurde hen daar weg. De jongeren trokken daarna in groepen het centrum in, waarbij racistische leuzen werden geroepen. Ook droegen enkele jongeren Nederlandse vlaggen met zich mee. De politie probeerde in het centrum herhaaldelijk groepjes jongeren te arresteren, maar telkens wisten zij te ontkomen in de drukte van het winkelende publiek.